АЛПИС: Хитно забранити малољетничко коцкање на терминалима у кафићима

Закупљен простор
АЛПИС: Хитно забранити малољетничко коцкање на терминалима у кафићима

Док бањалучке и републичке власти пријете увођењем минималне удаљености од 500 метара између образовних установа и кладионица, такси од 25.000 КМ, те измјенама Закона, како би их високим наметима затворили, малољетници се неометано коцкају на терминалима у кафићима широм земље. Због тога је потребно појачати инспекцијске контроле у угоститељским објектима и хитно забранити малољетничко коцкање на терминалима.

Популистичке најаве надлежних неће ријешити проблем малољетничког коцкања јер је малољетницима строго забрањен улазак у кладионице и аутомат клубове легалних приређивача игара на срећу које су предмет сталних контрола.

Инспектори Републичке управе за игре на срећу у протекла два мјесеца извршили су на подручју Републике Српске 364 контроле рада приређивача игара на срећу. Из Асоцијације легалних приређивача игара на срећу наглашавају да је улазак у њихове објекте малољетницима одувијек забрањен, те поздрављају напоре инспекције да наставе са редовним контролама у кладионицама, али и појачају контроле у угоститељским објектима у којима се приређују игре на срећу на терминалима.

У марту су инспектори обавили 240 контрола рада приређивача игара на срећу и издали један прекршајни налог због присуства малољетног лица у објекту у којем се приређују кладионичке игре на подручју општине Сребреница. У фебруару, у 124 контроле, нису затекли нити једног малољетника у легалним кладионицама. Из Алписа подсјећају да су најаве надлежних о увођењу минималне удаљености од 500 метара између образовних установа и кладионица, такси од 25.000 КМ и измјена Закона, чисти популизам.  На тај начин се неће ријешити проблем малољетничког коцкања, већ само редовним и строгим контролама Републичке управе за игре на срећу.

Доказ да не постоји никаква угроженост малољетника услијед близине школа је и чињеница да се кладионице налазе и у насељима гдје малољетници живе. Управо зато је кључна прописана мјера забране уласка малољетницима у објекте у којима се приређују игре на срећу, што легални приређивачи поштују.

Међутим, то није случај са угоститељским објектима у којима су постављени терминали и у које малољетници могу да уђу када желе, а нестручно особље не провјерава године играча, нити су адекватно опремљени. На 1.052 локације широм Републике Српске налази се 2.471 терминал једне приватне компаније којој законодавац годинама погодује, а на којима се хиљаде малољетника свакодневно коцка и то у угоститељским објектима.

Законодавац је одредио да је терминале за игре на срећу обавезно опремити софтвером и хардвером који служи за читање података о старосној доби из личне карте играча, али то се у угоститељским објектима не поштује.

Надлежни би више требало да се позабаве илегалним клађењем малољетника у кафићима, а не да популистичким најавама скупљају јефтине политичке поене уочи предстојећих локалних избора. Таквим иницијативама покушавају да угасе легалну индустрију приређивања игара на срећу и пребаце је у црну зону путем разних илегалних сајтова. Тиме желе да затворе специјализоване објекте за игре на срећу који пружају свјетску услугу и заштиту од малољетничког коцкања, а остављају могућност приватним компанијама, које без радника, улагања и заштите од малољетничког клађења, да се богате.

И не само то, овим потезом хиљаде локала закуподаваца могло би да остане без прихода, као и везане дјелатности које сарађују са приређивачима игара на срећу. Ова политичка хајка директно угрожава безбједност свих запослених, посебно на уплатно-исплатним мјестима, деградира њихов положај у друштву иако раде по свим законским нормама, а неодговорне изјаве појединаца стављају стигму на упосленике. А најгоре је што би хиљаде људи запослених код легалних приређивача игара на срећу могло да остане без посла. 

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу АЛПИС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана