Najtraženiji građevinci, medicinari i ugostitelji

Marina Čigoja
Najtraženiji građevinci, medicinari i ugostitelji

Banjaluka - Strane zemlje sa kojima Agencija za rad i zapošljavanje BiH pregovara o zapošljavanju radnika iz BiH najviše su zainteresovane za građevince, ugostitelje i medicinski kadar.

Rekli su to “Glasu Srpske” u Agenciji za rad i zapošljavanje i dodali da je u proteklom periodu najviše ponuda bilo iz  Slovenije, ali da ekonomska situacija u toj zemlji trenutno ne obećava povećavanje potreba za radnicima iz inostranstva.

U Agenciji su istakli da je u završnoj fazi ugovor o zapošljavanju građana BiH u Njemačkoj, gdje bi posao moglo da dobije između 400 i 450 medicinskih radnika.

- Savjet ministara BiH trebalo bi da na jednoj od idućih sjednica da saglasnost Agenciji za rad i zapošljavanje da potpiše ovaj ugovor. Ovaj dogovor odnosi se samo na njegovatelje, a prema iskustvima iz susjednih zemalja koje već imaju ovakve sporazume, očekujemo da će poslodavci iz Njemačke u prvoj godini tražiti od 400 do 450 ljudi sa ovim kvalifikacijama. Naravno, to ne mora biti odjednom, već može biti i putem više oglasa u različitim periodima - naglasili su u Agenciji.

Dodali su da BiH trenutno ima sporazum o zapošljavanju samo sa Srbijom, a da od 1. marta na snagu stupa i sporazum sa Slovenijom.

- Trenutno smo u fazi pregovora oko sporazuma o zapošljavanju sa Rusijom, a inicirani su i sporazumi sa Turskom, Mađarskom i Austrijom, ali još nema povratnih informacija kada bi mogli započeti razgovori sa ovim državama - kazali su u Agenciji.

Istakli su da je teško precizirati koliko bi građana BiH moglo otići na rad u ove države, jer sve zavisi od konkretnih ponuda poslodavaca koje putem oglasa dolaze u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH.

Sezonski radnici

U Agenciji za rad i zapošljavanje kažu da su do sada dobijali mali broj oglasa za sezonsko zapošljavanje.

- Razlog za to je što su za ovaj vid zapošljavanja najviše zainteresovane susjedne zemlje, a veliki broj naših građana ima dvojna državljanstva, tako da se u tim zemljama često vode kao domaća radna snaga, te samim tim nema potrebe da se nama obraćaju za posredovanje pri zapošljavanju - kazali su u Agenciji.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana