Најтраженији грађевинци, медицинари и угоститељи

Марина Чигоја
Најтраженији грађевинци, медицинари и угоститељи

Бањалука - Стране земље са којима Aгенција за рад и запошљавање БиХ преговара о запошљавању радника из БиХ највише су заинтересоване за грађевинце, угоститеље и медицински кадар.

Рекли су то “Гласу Српске” у Aгенцији за рад и запошљавање и додали да је у протеклом периоду највише понуда било из  Словеније, али да економска ситуација у тој земљи тренутно не обећава повећавање потреба за радницима из иностранства.

У Aгенцији су истакли да је у завршној фази уговор о запошљавању грађана БиХ у Њемачкој, гдје би посао могло да добије између 400 и 450 медицинских радника.

- Савјет министара БиХ требало би да на једној од идућих сједница да сагласност Aгенцији за рад и запошљавање да потпише овај уговор. Овај договор односи се само на његоватеље, а према искуствима из сусједних земаља које већ имају овакве споразуме, очекујемо да ће послодавци из Њемачке у првој години тражити од 400 до 450 људи са овим квалификацијама. Наравно, то не мора бити одједном, већ може бити и путем више огласа у различитим периодима - нагласили су у Aгенцији.

Додали су да БиХ тренутно има споразум о запошљавању само са Србијом, а да од 1. марта на снагу ступа и споразум са Словенијом.

- Тренутно смо у фази преговора око споразума о запошљавању са Русијом, а иницирани су и споразуми са Турском, Мађарском и Aустријом, али још нема повратних информација када би могли започети разговори са овим државама - казали су у Aгенцији.

Истакли су да је тешко прецизирати колико би грађана БиХ могло отићи на рад у ове државе, јер све зависи од конкретних понуда послодаваца које путем огласа долазе у Aгенцију за рад и запошљавање БиХ.

Сезонски радници

У Aгенцији за рад и запошљавање кажу да су до сада добијали мали број огласа за сезонско запошљавање.

- Разлог за то је што су за овај вид запошљавања највише заинтересоване сусједне земље, а велики број наших грађана има двојна држављанства, тако да се у тим земљама често воде као домаћа радна снага, те самим тим нема потребе да се нама обраћају за посредовање при запошљавању - казали су у Aгенцији.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана