Medvede: Ukrajina jednostavno krade gas

Tanjug
Medvede: Ukrajina jednostavno krade gas

Moskva - Ukrajina nastavlja da bespravno koristi ruski gas i zbog toga bi bilo pravedno da se Kijevu uvede avansni sistem plaćanja, kaže ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je dodao da je Moskva sada, više nego ikada, zainteresovana za diversifikaciju isporuka gasa i da će realizovati sve projekte u regionu Pacifika, prenio je Glas Rusije.

Ruski radio podsieća da dug Ukrajine za ruski gas sada iznosi 2,2 milijarde dolara.

Medvedev je, odgovarajući na pitanja deputata (poslanika) u Dumi, rekao da će Rusija uskoro uvesti avansni sistem plaćanja, što će biti oštro, ali pravedno riešenje, ako pitanje duga Ukrajine ne bude riešeno, pren9o je Itar tas.

Rusija će isporučivati onoliko gasa za koliko Ukrajina plati unapred. Drugim rečima "gas u zamienu za pare", kazao je ruski premijer.

On je podsietio da tržište funkcioniše tako što se isporučuje ugovoren gas po sistemu "Take or pay", pri čemu su dugoročni ugovori osnova ruske saradnje sa Evropom. Ti ugovori su za Rusiju vredni zbog toga što su u njima definisani uslovi isporuka na duži period, objasnio je Medvedev.

"Ti ugovori su za nas povoljni i mi nismo zainteresovani da ih raskidamo. Naš interes je da se oni realizuju", naglasio je šef ruske vlade.

Premijer je priznao da postoje problemi s Ukrajinom. Ti problemi nisu nastali danas i nažalost, praktično svako rukovodstvo Ukrajine, bez obzira na to ko je predsjednik ili premijer, nastavljalo je istu liniju - liniju zloupotrebe ruskog gasa. Vrlo često, u stvari to je jednostavno krađa, konstatovao je Medvedev.

Portal Glas Rusije prenio je da je Ukrajina krajem prošle nedjelje naglo povećala obim preuzetog gasa iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana