Bočac 2 niče bez poteškoća

Anita Janković
Bočac 2 niče bez poteškoća

Banjaluka - Izgradnja hidroelektrane "Bočac 2" na Vrbasu napreduje u skladu sa planom i do jeseni bi trebalo da bude završen građevinski dio posla, istakli su u preduzeću "Hidroelektrane na Vrbasu" koje je investitor u ovom projektu.

Građevinci su do sada u potpunosti izmjestili dio saobraćajnice magistralnog puta M-16, a završeno je i iskopavanje nizvodnog zagata. Trenutno privode kraju iskopavanje uzvodnog zagata kako bi gradilišna jama bila u potpunosti izolovana od mogućeg plavljenja.

- Završetkom tih radova biće stvoreni uslovi za početak ugradnje prvih elemenata hidromehaničke opreme. Do oktobra bi trebalo da budu završeni svi građevinski radovi ukoliko hidrološke prilike u koritu Vrbasa budu na zadovoljavajućem nivou - rekao je direktor "Hidroelektrana na Vrbasu" Nedeljko Kesić.

Dodao je da bi prva testiranja opreme trebalo da budu obavljena u januaru 2018. godine, nakon čega će uslijediti tehnički prijem i pribavljanje upotrebne dozvole i sertifikata za proizvodno postrojenje.

- Planiramo da sve aktivnosti sprovedemo do početka maja naredne godine kada očekujemo da postrojenje u potpunosti bude spremno za puštanje u rad - istakao je Kesić.

Direktor laktaške kompanije "Integral inženjering", koja je zadužena za izvođenje građevinskih radova, Slobodan Stanković kaže da je na gradilištu angažovano pedesetak radnika i da radovi teku predviđenim tempom i bez problema.

- Ispoštovaćemo rokove i naš dio posla završiti do jeseni. Uradili smo mnogo posla do sada i čekamo da temperatura bude u plusu kako bismo mogli krenuti sa betoniranjem - rekao je Stanković.

Vrijednost investicije je oko 40 miliona maraka, a "Hidroelektrane na Vrbasu" finansiraće je iz vlastitih sredstava. Instalisana snaga elektrane je deset megavata, sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 41 gigavat-časa. Sa takvim parametrima može ostvariti pravo na proizvodnju subvencionisane električne energije, što će je činiti visoko rentabilnom.

"Bočac 2" niče na kompenzacionom jezeru hidroelektrane "Bočac" gdje je izgrađena brana i instaliranjem proizvodnih agregata biće omogućeno da bude iskorišćena potencijalna energija već akumulirane vode koja je do sada služila samo za regulisanje vodotoka Vrbasa nizvodno od brane.

- Izgradnjom ove elektrane uz zadovoljenje minimalnog ekološkog protoka u koritu Vrbasa biće ostvarena finansijska dobit kako za naše preduzeće, tako i za Vladu RS kao većinskog vlasnika "Elektroprivrede RS" - rekao je Kesić.

Izgradnjom hidroelektrane "Bočac 2" biće stvoreni uslovi za još stabilnije napajanje strujom zapadnog dijela Srpske.

HE "Krupa"

Nedeljko Kesić je najavio da bi krajem 2018. godine trebalo da započne izgradnja hidroelektrane "Krupa" pod uslovom da gradnja elektrane "Bočac 2" protekne po planu i preduzeće dobije koncesiju od Vlade RS. Instalisana snaga te elektrane trebalo bi da bude oko 15 megavata, a godišnja proizvodnja oko 76 gigavat-časova.

- Sproveli smo istražno-projektantske radove i sačinjen je idejni projekat prema kojem je procijenjena vrijednost investicije oko 56 miliona evra. Naše preduzeće će biti glavni finansijer iz vlastitih sredstava, a dio ćemo obezbijediti kreditom - rekao je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana