Бочац 2 ниче без потешкоћа

Анита Јанковић
Бочац 2 ниче без потешкоћа

Бањалука - Изградња хидроелектране "Бочац 2" на Врбасу напредује у складу са планом и до јесени би требало да буде завршен грађевински дио посла, истакли су у предузећу "Хидроелектране на Врбасу" које је инвеститор у овом пројекту.

Грађевинци су до сада у потпуности измјестили дио саобраћајнице магистралног пута М-16, а завршено је и ископавање низводног загата. Тренутно приводе крају ископавање узводног загата како би градилишна јама била у потпуности изолована од могућег плављења.

- Завршетком тих радова биће створени услови за почетак уградње првих елемената хидромеханичке опреме. До октобра би требало да буду завршени сви грађевински радови уколико хидролошке прилике у кориту Врбаса буду на задовољавајућем нивоу - рекао је директор "Хидроелектрана на Врбасу" Недељко Кесић.

Додао је да би прва тестирања опреме требало да буду обављена у јануару 2018. године, након чега ће услиједити технички пријем и прибављање употребне дозволе и сертификата за производно постројење.

- Планирамо да све активности спроведемо до почетка маја наредне године када очекујемо да постројење у потпуности буде спремно за пуштање у рад - истакао је Кесић.

Директор лакташке компаније "Интеграл инжењеринг", која је задужена за извођење грађевинских радова, Слободан Станковић каже да је на градилишту ангажовано педесетак радника и да радови теку предвиђеним темпом и без проблема.

- Испоштоваћемо рокове и наш дио посла завршити до јесени. Урадили смо много посла до сада и чекамо да температура буде у плусу како бисмо могли кренути са бетонирањем - рекао је Станковић.

Вриједност инвестиције је око 40 милиона марака, а "Хидроелектране на Врбасу" финансираће је из властитих средстава. Инсталисана снага електране је десет мегавата, са очекиваном годишњом производњом од 41 гигават-часа. Са таквим параметрима може остварити право на производњу субвенционисане електричне енергије, што ће је чинити високо рентабилном.

"Бочац 2" ниче на компензационом језеру хидроелектране "Бочац" гдје је изграђена брана и инсталирањем производних агрегата биће омогућено да буде искоришћена потенцијална енергија већ акумулиране воде која је до сада служила само за регулисање водотока Врбаса низводно од бране.

- Изградњом ове електране уз задовољење минималног еколошког протока у кориту Врбаса биће остварена финансијска добит како за наше предузеће, тако и за Владу РС као већинског власника "Електропривреде РС" - рекао је Кесић.

Изградњом хидроелектране "Бочац 2" биће створени услови за још стабилније напајање струјом западног дијела Српске.

ХЕ "Крупа"

Недељко Кесић је најавио да би крајем 2018. године требало да започне изградња хидроелектране "Крупа" под условом да градња електране "Бочац 2" протекне по плану и предузеће добије концесију од Владе РС. Инсталисана снага те електране требало би да буде око 15 мегавата, а годишња производња око 76 гигават-часова.

- Спровели смо истражно-пројектантске радове и сачињен је идејни пројекат према којем је процијењена вриједност инвестиције око 56 милиона евра. Наше предузеће ће бити главни финансијер из властитих средстава, а дио ћемо обезбиједити кредитом - рекао је Кесић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана