Specijalna jedinica MUP-a češlja Vrbas u potrazi za nestalim

Goran Obradović
Specijalna jedinica MUP-a češlja Vrbas u potrazi za nestalim

Banjaluka - Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske počeli su juče da pretražuju oko 72 kilometra korita rijeke Vrbas u potrazi za tijelima šest osoba koje su nestale u toku ove i prošle godine.

Policija traga za Goranom Simićem (30) koji nestao u poplavama u Banjaluci 5. avgusta prošle godine, zatim za Bojanom Koprenom (26), kojem se gubi trag u junu prošle godine, Živkom Vasilićem (70), koji je nestao u januaru i za Goranom Čavićem (40) koji je nestao tokom marta ove godine. Svi oni su nestali na području CJB Banjaluka.

Osim njih policija traga i za Arminom Kovač (16) i Halimom Paleškić (76) koje su nestale u martu ove godine na području Donjeg Vakufa. Za sve ove osobe policija sumnja da bi se njihova tijela mogla nalaziti na obalama ili u rijeci Vrbas. Potraga je pokrenuta kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci, a do petka, do kada akcija traje, biće pretraženo korito rijeke Vrbas do ušća u rijeku Savu.

Reporterska ekipa “Glasa Srpske” učestvovala je juče u početku potrage za tijelima, koja je pokrenuta od Rebrovačkog mosta u Banjaluci .

Specijalci su u čamcima temeljno pregledali obale rijeke, a ronioci su pretraživali dno i priobalni dio s nadom da bi mogli pronaći tijela ili neke tragove koji bi ih mogli uputiti gdje dalje da traže.

Osim ovoga policajci su pretraživali svaki pedalj malog ostrva u naselju Ada, gdje je tokom poplava voda nanijela dosta smeća i srušenog drveća. U raščišćavanju i pretrazi korišćene su mačete, krampovi i drugi alat, da bi što lakše obišli teren.

Portparol MUP-a RS Milan Salamadija rekao da je cilj potrage da se pronađe šestoro nestalih.

- Ovoj potrazi prethodilo je detaljno vazdušno snimanje uz pomoć Helikopterskog servisa Vlade RS, gdje je urađena analiza riječkog korita Vrbasa i definisane kritične tačke, gdje će posebno biti stavljen akcenat potrage - pojasnio je Salamadija.

On je dodao da se pregled radi po etapama i da su policajci podijeljeni po sekcijama.

- Čekali su se najbolji vremenski uslovi da bi mogla početi potraga. Specijalna jedinica policije je i u prethodnom periodu pregledala rijeku i to će biti nastavljeno dok se ne nađu tijela. Pretpostavlja se da je riječ o skeletnim ostacima, što dodatno otežava pregled terena - istakao je Salamadija.

Prema pričama jednog od pripadnika ove jedinice, na terenu borave od jutra do mraka i  iskreno se nadaju da bi u toku sedmici mogli nešto da pronađu.

- Iako je teren veoma nepristupačan, to nas ne sprečava da svaki dio detaljno pregledamo. Ronioci su posebno bazirani na dijelove na kojima se nakupilo dosta smeća i grana, pa postoji mogućnost da tu nešto nađemo - rekao je naš sagovornik i dodao da će, ako slučajno ova potraga ne da rezultate, nastaviti i u narednom periodu.

Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije bila završena potraga prvog dana.

Nestali

Simić

Goran Simić nestao je u avgustu prošle godine u velikom nevremenu koje je zadesilo Banjaluku. On je, navodno, to veče izašao da preparkira automobil, ali ga je uhvatila vodena bujica. Policija je pronašla vozilo sa otvorenim vratima, ali se njemu od tada gubi svaki trag.

 

Koprena

Bojan Koprena nestao je 7. jula prošle godine, a posljednji put je viđen u “Krčmi kod Roze” u mjestu Kola kod Banjaluke. Ubrzo poslije toga policija je pronašla njegovo vozilo, a bivši ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić rekao je da policija sumnja da je ubijen. Ranije su bile organizovane potrage za njim.

 

Čavić

Goran Čavić nestao je 2. marta ove godine kada je rano ujutro iz sela Melina kod Bronzanog Majdana otišao u šumu da donese drva. Od tada mu se gubi svaki trag.

Policija i rodbina pretražili su šumu, ali nisu našli tragove koji bi im mogli pomoći u pronalasku Čavića.

 

Vasilić

Živko Vasilić nestao je u januaru ove godine na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka i policija i rodbina više puta tragali su za njim, ali bez većih rezultata do sada.

 

Kovač

Armina Kovač (16) nestala je u martu ove godine na području Donjeg Vakufa. Ona je tada izašla sa prijateljicama u grad i od tada joj se izgubio svaki trag. Policija i rodbina su intezivno tragali za njom, ali bez rezultata. Porodici je prijavljivano da je viđena u više gradova u BiH, ali za sada nije pronađena.

 

Paleškić

Halima Paleškić nestala je takođe u martu na području Donjeg Vakufa. Njen nestanak prijavila je rodbina koja je danima tragala za njom, ali bezuspješno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana