Специјална јединица МУП-а чешља Врбас у потрази за несталим

Горан Обрадовић
Специјална јединица МУП-а чешља Врбас у потрази за несталим

Бањалука - Припадници Специјалне јединице полиције МУП-а Републике Српске почели су јуче да претражују око 72 километра корита ријеке Врбас у потрази за тијелима шест особа које су нестале у току ове и прошле године.

Полиција трага за Гораном Симићем (30) који нестао у поплавама у Бањалуци 5. августа прошле године, затим за Бојаном Копреном (26), којем се губи траг у јуну прошле године, Живком Василићем (70), који је нестао у јануару и за Гораном Чавићем (40) који је нестао током марта ове године. Сви они су нестали на подручју ЦЈБ Бањалука.

Осим њих полиција трага и за Армином Ковач (16) и Халимом Палешкић (76) које су нестале у марту ове године на подручју Доњег Вакуфа. За све ове особе полиција сумња да би се њихова тијела могла налазити на обалама или у ријеци Врбас. Потрага је покренута код Ребровачког моста у Бањалуци, а до петка, до када акција траје, биће претражено корито ријеке Врбас до ушћа у ријеку Саву.

Репортерска екипа “Гласа Српске” учествовала је јуче у почетку потраге за тијелима, која је покренута од Ребровачког моста у Бањалуци .

Специјалци су у чамцима темељно прегледали обале ријеке, а рониоци су претраживали дно и приобални дио с надом да би могли пронаћи тијела или неке трагове који би их могли упутити гдје даље да траже.

Осим овога полицајци су претраживали сваки педаљ малог острва у насељу Ада, гдје је током поплава вода нанијела доста смећа и срушеног дрвећа. У рашчишћавању и претрази коришћене су мачете, крампови и други алат, да би што лакше обишли терен.

Портпарол МУП-а РС Милан Саламадија рекао да је циљ потраге да се пронађе шесторо несталих.

- Овој потрази претходило је детаљно ваздушно снимање уз помоћ Хеликоптерског сервиса Владе РС, гдје је урађена анализа ријечког корита Врбаса и дефинисане критичне тачке, гдје ће посебно бити стављен акценат потраге - појаснио је Саламадија.

Он је додао да се преглед ради по етапама и да су полицајци подијељени по секцијама.

- Чекали су се најбољи временски услови да би могла почети потрага. Специјална јединица полиције је и у претходном периоду прегледала ријеку и то ће бити настављено док се не нађу тијела. Претпоставља се да је ријеч о скелетним остацима, што додатно отежава преглед терена - истакао је Саламадија.

Према причама једног од припадника ове јединице, на терену бораве од јутра до мрака и  искрено се надају да би у току седмици могли нешто да пронађу.

- Иако је терен веома неприступачан, то нас не спречава да сваки дио детаљно прегледамо. Рониоци су посебно базирани на дијелове на којима се накупило доста смећа и грана, па постоји могућност да ту нешто нађемо - рекао је наш саговорник и додао да ће, ако случајно ова потрага не да резултате, наставити и у наредном периоду.

До закључења овог броја “Гласа Српске” није била завршена потрага првог дана.

Нестали

Симић

Горан Симић нестао је у августу прошле године у великом невремену које је задесило Бањалуку. Он је, наводно, то вече изашао да препаркира аутомобил, али га је ухватила водена бујица. Полиција је пронашла возило са отвореним вратима, али се њему од тада губи сваки траг.

 

Копрена

Бојан Копрена нестао је 7. јула прошле године, а посљедњи пут је виђен у “Крчми код Розе” у мјесту Кола код Бањалуке. Убрзо послије тога полиција је пронашла његово возило, а бивши министар унутрашњих послова Радислав Јовичић рекао је да полиција сумња да је убијен. Раније су биле организоване потраге за њим.

 

Чавић

Горан Чавић нестао је 2. марта ове године када је рано ујутро из села Мелина код Бронзаног Мајдана отишао у шуму да донесе дрва. Од тада му се губи сваки траг.

Полиција и родбина претражили су шуму, али нису нашли трагове који би им могли помоћи у проналаску Чавића.

 

Василић

Живко Василић нестао је у јануару ове године на подручју Центра јавне безбједности Бањалука и полиција и родбина више пута трагали су за њим, али без већих резултата до сада.

 

Ковач

Армина Ковач (16) нестала је у марту ове године на подручју Доњег Вакуфа. Она је тада изашла са пријатељицама у град и од тада јој се изгубио сваки траг. Полиција и родбина су интезивно трагали за њом, али без резултата. Породици је пријављивано да је виђена у више градова у БиХ, али за сада није пронађена.

 

Палешкић

Халима Палешкић нестала је такође у марту на подручју Доњег Вакуфа. Њен нестанак пријавила је родбина која је данима трагала за њом, али безуспјешно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана