Ојадили фирме, факултете и парламент

Небојша Томашевић
Ојадили фирме, факултете и парламент

Бањалука - Оснивач и директор фирме "С-Лист" из Сарајева Дејан Качавенда и Александар Веселиновић те Душан Олуић осумњичени су да су за 74.650 марака преварили 23 фирме и установе међу којима је и Народна скупштина Републике Српске.

Извор близак истрази је појаснио да су они у име пословне сарадње превареним фирмама, факултетима и другим установама нудили бесплатно достављање компакт дискова на којима су била три "Службена гласника" са законима и прописима РС и БиХ.

- Када би их доставили тражили би од представника фирми или установа да потпишу и овјере наводне потврде о пријему. Међутим, осумњичени су накнадно те потврде, без знања оних који су их потписали, преправљали у фактуре. На лажне фактуре су дописивали цијене и слали их фирмама на наплату - појаснио је извор близак истрази.

Додао је да се осумњичени Веселиновић лажно представљао као радник "Службеног гласника РС", а Олуић је био достављач дискова.

Из Полицијске управе Бањалука, наводећи иницијале, казали су да Качавенду, Веселиновића и Олуића терете за пословну превару, превару и лажно представљање.

- Лице А. В. сумњичимо да је починио 23 кривична дјела пословне преваре, преваре и лажног представљања. Лажно се представљао као радник "Службеног гласника РС" - саопштили су из ПУ Бањалука.

Полиција Олуића терети за превару, јер је фирме довео у заблуду да им је доставио бесплатни материјал. Он је на потврде о предаји материјала дописивао цијене без знања фирми којима је то доставио.

Осумњиченог Качавенду полиција терети за пословну превару, јер иако је знао на који начин су достављени наводни бесплатни компакт дискови, он је од преварених фирми тражио да плате фактуре.

Преварени

Према ријечима извора "Гласа", осумњичени су, осим Народне скупштине Републике Српске, преварили Министарство за просторно уређење РС, Градску управу и Дом здравља Бањалука, Комисију за хартије од вриједности, "Поште Српске" и "Водовод" у Лакташима. Међу жртвама преваре су и Универзитетски клинички центар РС, више факултета у Бањалуци, БЛ Берза, "Нестропетрол".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана