Мањкава оптужница послала граничара на слободу

Н. Т.
Мањкава оптужница послала граничара на слободу

Сарајево - Бивши командир Граничне полиције БиХ Емир Дудо (44) у жалбеном поступку у Суду БиХ због мањкавости оптужнице ослобођен је кривице за злоупотребу службеног положаја, односно крађу точкова са службеног "голфа 7".

Првостепеном пресудом Дудо је био осуђен на шест мјесеци затвора и изречена му је забрана обављања функције командира Граничне полиције у трајању од двије године. Међутим, та пресуда је укинута и поступак је враћен на ново суђење. Према објашњењу предсједавајућег Апелационог вијећа Суда БиХ Сенадина Бегташевића, у овом случају није доказано прибављање незаконите користи, наношење штете и одузимање права.

- Оптужница није садржавала одређење настале штете, као ни намјеру да се прибави корист као обиљежје кривичног дјела. У оптужници није било законских елемената кривичног дјела које су оптуженом стављене на терет - казао је Бегташевић.

Дудо је тако ослобођен кривице да је крајем 2016. године у један ауто-сервис у Фочи довезао службено возило "голф 7" и наредио радницима да са тог аутомобила скину нове гуме са фелгама и намонтирају их на "голф 6" власништво његовог оца.

Првостепеном пресудом од Дуде су били одузети точкови које је украо са службеног возила и био је обавезан да плати трошкове кривичног поступка од 400 марака. Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дуду терете да је присвојио покретне ствари, које су му биле повјерене у служби у институцијама БиХ. На тај начин починио је кривично дјело проневјера у служби. Овај случај откривен је крајем 2016. године када је службени "голф" освануо на клоцевима без точкова у Фочи. На почетку се сумњало да су лопови током ноћи украли точкове и побјегли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана