Амнестија одвела Смиљанића на слободу

Небојша Томашевић
Амнестија одвела Смиљанића на слободу

Бањалука - Бранислав Смиљанић, звани Ћело (38), који је осуђен на девет година затвора и новчану казну од 20.000 КМ због изнуда и зеленаштва, амнестиран је и пуштен на слободу, сазнаје “Глас Српске”.

Рјешење о амнестији донио је бањалучки Окружни суд на основу Закона о амнестији, који је усвојен у јуну.

- Осуђеном Смиљанићу јединствена казна од девет година смањена је за три године и девет мјесеци. На основу тога, његова казна износи пет година и три мјесеца. Он је по примјени амнестије толико времена већ провео у затвору, па је донесено рјешење да буде пуштен на слободу - појаснили су у Окружном суду.

Незванично сазнајемо да је Смиљанић у посљедње вријеме имао и одређених психичких проблема, због чега је једно вријеме провео у Заводу за форензичку психијатрију у Сокоцу. Наводно је имао нападе панике и често галамио у затворској ћелији.

Смиљанић је осуђен 13. марта 2014. године у бањалучком Окружном суду на 14 година робије и новчану казну од 20.000 КМ. Врховни суд Републике Српске у новембру исте године смањио му је ту казну на девет година, а потврдио новчану. Том одлуком у затворску казну урачунато му је вријеме проведено у притвору од 23. септембра 2012. године. Према наводима пресуде, Смиљанић је осуђен јер је од 2006. до 2012. године починио 15 случајева зеленаштва и изнуде.

Два зеленаштва и изнуде починио је с осуђеним Сандром Каурином, а један случај са Славком Тодоровићем. У пресуди се наводи да је Смиљанић особама лошег имовног стања, знајући за њихову тешку материјалну ситуацију, позајмљивао новац  са каматом од десет до 20 одсто мјесечно. Наводи се да је дужницима, ако не би враћали новац, пријетио,  шамарао их те звао њихове породице и тако изнуђивао новац.

Једном од дужника је пријетио да ће га самљети у машини за мљевење меса, а појединима је говорио да ће им послати “своје војнике” да на силу узму новац. Током суђења утврђено је да је Смиљанић имао везе у полицији и да је путем мобилног телефона остварио више стотина комуникација са бројевима телефона државних институција, међу којима су најбројнији разговори са бројевима мобилних телефона регистрованим на МУП РС, Специјално тужилаштво РС и Основни суд у Бањалуци.

Имовина

Након пресуде, на основу рјешења бањалучког Окружног суда, Браниславу Смиљанићу раније је одузета вриједна имовина због сумње да је стечена кривичним дјелима. Одлуком суда трајно су му одузете двије куће, два гаражна мјеста и “ауди А6” у марту прошле године. Раније му је одузет и стан од 76 квадрата на бањалучком Булевару Степе Степановића. Током истраге 2012. бањалучки Основни суд  блокирао му је и право располагања са два стана на Булевару војводе Степе Степановића у Бањалуци од 70 и 44 квадрата. Тада су му привремено одузети паркинг мјесто и “ауди А4”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана