Подстицаји за овчарску производњу повећани на 800.000 КМ

Подстицаји за овчарску производњу повећани на 800.000 КМ 04.03.2018 12:32 | Срна

Нови Град - Новим правилником о подстицајима који је у форми нацрта за ову годину предвиђено је повећање подстицаја за овчарску производњу са 750.000 КМ на 800.000 КМ, рекао је Срни руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Данијел Егић.

Он каже да је ресорно министарство убрзало исплату подстицаја за овчарску производњу, узимајући у обзир да су овчарима биле потребне додатне количине сијена и друге сточне хране како би прехранили стада.


"Овчарима је исплаћено 750.000 КМ подстицаја како би имали средства за куповину хране за овце", рекао је Егић.

Он истиче да су овчари имали највише проблема због сњежних падавина, јер нису били спремни за зиму.

Егић каже да овце у периоду док је на ливадама био сњежни покривач нису могле наћи храну у природи и да су због тога овчарима биле потребне додатне количине сијена и друге сточне хране.

Кад су у питању стрна жита, Егић каже да ниске температуре у протеклом периоду нису могле наштетиту усјевима.

"Снијег обично служи као топлотни изолтаор, међутим у овом случају, након топљења више ће користити за акумулацију влаге јер није било екстремно ниских темпертура које могу негативно утицати на биљке", рекао је Егић.

Он је препоручио произвођачима да са топљењем снијега обилазе парцеле и реагују у случају појаве болести.

Осим тога, након топљења снијега, чим то буде могуће треба да обаве прву прихрану усјева.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица