Знате ли чије лице беба прво почне да препознаје

Агенције
Foto: Агенције

Људска лица су једна од омиљених и фасцинантних ствари које новорођенчад воле да посматрају, посебно када су у питању мама или тата или његов сопствени одраз у огледалу. До 3. мјесеца, већина беба зна разлику између познатих лица и непознатих.

Мама је обично прва на реду

Новорођенче гледа у лице своје мајке током дојења и такође се упознаје са маминим јединственим особинама ако се храни на флашицу. Новорођенче обично брзо препознаје своју мајку и повезује је љубављу и приврженошћу јер она задовољава његове потребе. Беба такође препознаје тату и друге чланове породице са којима редовно долази у контакт. Непознате особе су радознала група за типично тромјесечно дијете. Беба може будно пратити непозната лица и испитивати њихове бројне радознале изразе.

Када ваша беба почне да препознаје чланове шире породице, као што су његове баке по мајци и оцу, може дуже да гледа у ону особу коју сматра најпривлачнијом. Према студији Универзитета Ексетер у Енглеској из 2004. године, бебе су као и одрасли када је у питању преферирање лијепог лица у односу на мање атрактивно. Бебе којима су показане слике обичне жене и манекенке проводиле су више времена "зурећи" у привлачније лице, открили су истраживачи. Др Алан Слејтер, психолог у Ексетеру, закључио је да бебе улазе у свијет са веома детаљним приказом људског лица који им помаже да препознају позната лица. Бебе коришћене у студији биле су старе од неколико сати до два дана. Истраживање је представљено на Фестивалу науке Британског удружења 2004.

Анксиозност одвајања и непозната лица

Један дио вашег малишана дјелује приступачно и љубазно са мамом, татом, браћом и сестрама и другим људима које често виђа. Наизглед из ведра неба, други дио његове личности је стидљив и лако се уплаши од странаца. На примјер, ваша беба се може узнемирити ако је држи неко ко је не познаје. Све до ове фазе развоја, ваше дијете је можда било радознало према непознатим људима, али не нужно уплашено или узнемирено. Проблеми са анксиозношћу при одвајању често трају све док дијете не напуни 18 мјесеци.

Разматрања

Бебе имају урођену жељу да се повежу са другима. Другим ријечима, данашњи странац може бити сутрашњи пријатељ. Повјерење и интимност постављају основу за стварање и одржавање емоционалних веза. Изградња позитивних односа помаже дјеци да науче да разумију себе и друге и подстиче их да постану брижни и емпатични одрасли људи, пише Yumama.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана