Вјероучитељица одржала час облачења за литургију: Мушкарци и жене праве једну ужасну грешку

ГС
Foto: Принтскрин

Уколико сте се питали како је исправно да се обучете за одлазак у цркву, вјероучитељица Андреа Кереш је дала одговор на то, па сљедећи пут када кренете на литургију, будите спремни, а најважније пристојни.

– Потребно је појашњење “пристојног облачења”. Јер данас је “пристојно” и када се не види центиметар коже, али смо толико утегнути да се све оцртава. Литургија је један од најсвечанијих догађаја у црквеном животу и због тога у цркву не треба да долазимо обучени као да смо кренули да избацимо смеће – рекла је.

Андреа је навела и примјере како би олакшала при избору одјеће при одласку на литургију.

– Као што постоје неке норме одјевања за суд, школу или било коју установу, тако и у цркву треба да долазимо пристојно обучени, а не утегнути, да нам се све оцртава или са деколтеом. Због тога су за жене сукње/хаљине (које нису изнад кољена) или широке панталоне најлогичнији избор. А за мушкарце панталоне, фармерке и мајице или кошуље које нису толико кнап да пуцају… ако је икако могуће. Није мода отишла у том смјеру само за жене… Данас су мушкарци толико склони утезању да можемо да им избројимо сваки мишић – објаснила је.

Вјероучитељица се осврнула и на људе који сматрају да се са чистим мислима треба ићи у цркву, а то како неко споља изгледа, није важно. Ево како је одговорила на то.

– Црква је мјесто за молитву, а не за привлачење пажње. Сад ће неко рећи: “Не може неко да буде “крив” за нечије мисли…ако неко у цркви има такве мисли, имаће их и да су сви обучени као монаси.” А можда и неће? А све и да хоће, бар ћемо знати да нисмо свјесно допринијели томе – каже вјероучитељица и додаје:

– Борба са мислима је озбиљна ствар, и колико год неко био одрастао и зрео и колико год знао зашто је негдје дошао, ипак је само човјек. Наравно да ми нисмо одговорни за нечије мисли, јер често не можемо да будемо ни за своје…али ако смо свјесни да облине (биле оне мушке или женске) привлаче пажњу, зашто их истицати на мјесту на ком не треба да буду у фокусу? Сви већ имамо довољно искушења са својим мислима, нарочито у току Литургије, и због тога су ово неке норме облачења које раде у нашу корист, а не да увреде или искључе било кога – рекла је Андреа.

Да ли је марама за жене обавезна?

Андреа је објаснила да ношење мараме нема никакву теолошку позадину.

– Када је ријеч о правилу да жене носе мараму у цркви, то правило је установљено прије двије хиљаде година, а сви знамо у каквом су положају жене биле тада. Ношење мараме у цркви нема никакву теолошку позадину. Ја лично, мараму не носим у цркви, носим је у манастиру, и то не зато јер је то неко светије мјесто, већ зато што у манастиру живе монаси који су изабрали врло специфичан и изазован начин живота и из тог поштовања – рекла је Андреа, пише К1инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана