Теслин рецепт за дуг живот: Oво никад није јео!

ГС
Теслин рецепт за дуг живот: Oво никад није јео!

Никола Тесла је водио рачуна о томе шта једе, коју физичку активност упражњавао јер је сматрао да човек треба што дуже да буде активан.

У књизи „Моји изуми: Аутобиографија Николе Тесле”, навео је да обично доручкује млеко и јаја, ручак је прескакао, а волио је и чорбу од поврћа.

- Једем два пута дневно и избјегавам све намирнице које стварају киселину. Већина људи једе превише махунастог поврћа које садржи уринску киселину и друге отрове. Свеже поврће, рибу и месо једем ријетко и умјерено. Иако је рибље месо добро за мозак, оно ствара јаку киселу реакцију због велике количине фосфора. Киселост организма је наш највећи непријатељ у старости. Кромпир је одличан и требало би га јести свакодневно. Он садржи драгоцјене минералне соли и има неутралишуће дејство.

Да избјегава месо потврдио у једном интервјуу из 1935. године:

- Скоро па у потпуности избјегавам месо. Увјерен сам да ће за мање од једног вијека кафа, чај и цигарете изаћи из моде. Алкохол ће, ипак, и даље бити у употреби, зато што он није стимуланс, већ прави еликсир живота – говорио је велики научник.

Наш чувени научник је био и велики поборник вјежбања .

- Вјерујем да треба пуно вежбати. Ја ходам осам до 10 миља сваког дана и никада не узимам такси или друга превозна средства када имам времена да користим снагу својих ногу. Такође, вјежбам и кроз купање сваког дана, јер сматрам да је то веома важно. Користим топлу купку након које се дуго туширам хладном водом.
































 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана