Шта дан рођења према српским вјеровањима каже о вама

ГС
Foto: Илустрација

Наш народ од давнина вјерује да дани у недјељи нису исти. Има срећних и несрећних, “добрих” и “лоших”, оних када треба избјегавати одређене послове и оних када не ваља подићи ништа “теже од кашике”.

Зашто би се иначе и говорило “црни петак”, “честита недјеља”, “луда сриједа”…

Тако су и људима рођеним на одређене дане почеле да се приписују одређене особине. Ево шта према српским народним вјеровањима, дан рођења говори о вашем животу:

Понедјељак

Понедељак је први дан у недјељи и сматра се уједно и најсрећнијим. Каже се да ће дијете које се роди у понедјељак имати дуг и успјешан живот. Како тада почиње нова недјеља, овај дан је идеалан за отпочињање послова свих врста. Хришћани вјерују да је Бог почео стварање свијета у понедељак, па је зато добро да и човјек започне какав значајан подухват управо тог дана.

Уторак

Други дан у недјељи сматра се најнесрећнијим даном, па и људи рођени тада неће имати лак живот. У уторак, каже предање, чак “и вукови чувају крзно”. На овај дан не ваља отпочињати никакав рад, јер је баксузан, па ће и посао ићи по злу и неће се добро завршити.

Једна народна изрека каже: “Од свега ме мајка сачувала сем од жице деветог уторка”. Ово управо осликава колико је уторак негативан у српском народном вјеровању. У прилог овоме говоре и “посебни” уторци забиљежени у народном календару – Девети уторак, Пасији уторак, Црни уторак.

Сриједа

Посебно многоструко значење има сриједа. Овог дана се могу отпочињати послови и кретати на пут. Вјерује се да ће бебе рођене овог дана бити напредне и здраве. Дијете које прохода у сриједу биће срећно и богато. У неким крајевима Србије, овај дан се замишља као светица, па се може чути да је дошла “Света Сриједа” која је нарочито наклоњена болесницима и онима који пате.

Четвртак

За четвртак се каже да је срећан дан. У народу постоји ова изрека: “Сви су дани добри, а четвртак понајбољи.” Веома је добро, каже вјеровање, да се дијете роди на овако срећан дан јер ће онда оно и у животу бити срећно и успјешно.

Овог дана су у прошлости почињали радови на њивама, а ваљало се ићи и у прошњу дјевојке. Како се у прехришћанско доба четвртак славио као дан плодности, и данас се вјерује да послови у пољу, али и склапање брачне заједнице треба да се догоди баш у четвртак.

Петак

Петак је, према народном вјеровању, један од несрећних дана. Каже се: “У петак сваком послу рђав почетак.” Осим овога, у неким крајевима Србије, сматра се да је овај дан “нечист” и погодан да се дође у додир са “демонским силама”. Зато се и каже, када некоме лоше иде у животу, да му је дошао “црни петак”.

Због овога петком не треба почињати никакав посао јер ће га пратити малер. Овог дана многи не смију да крену на пут јер се боје несреће. И дијете рођено у петак, вјерује се у нашем народу, неће имати среће у животу.

Субота

Субота је дан посвећена мртвима. Тада се излази на гробље, праве даће и пале свијеће. На овај дан човјек треба да буде опрезан да му се не деси какво зло.

Вјеровање каже да ће дијете рођено у суботу бити необично, али управо зато и имуно на “зла бића”. Каже се да, рођени на овај дан имају способност да науче немушти језик и да тако разговарају са животињама. Биће то маштовити и интересантни људи којима ће се привиђати свакакве “караконџуле”. За овакво дијете се вјерује да је видовито и да може да види и што други не могу.

У Поморављу се дијете рођено у суботу назива “суботан”, а у другим крајевима “суботњак”. Таквом детету “никаква ала не може нашкодити” јер га штити дан рођења. У многим вјеровањима се помиња да управо дјеца рођена у суботу имају способност да открију закопана блага и постану богати и успјешни људи.

Недјеља

Недјеља је дан одмора. Бог је, према хришћанском вјеровању, шест дана стварао свијет и онда је седмог – у недјељу, сјео да се одмори и ужива у плодовима свог рада. Због тога и у народу постоје многа вјеровања везана за овај дан, а која се односе на одмор и провођење времена са породицом.

Недјељу су стари замишљали као женско биће – Свету недјељу. Човјек рођен у недјељу биће изузетно срећан, вјерује се, и живјеће “господски” тј. често ће се и много одмарати (сваки дан ће му бити као недјеља). За срећног човјека се каже: “Мајка га родила у бијелу недјељу, пише Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана