Спасили су један другом живот, а нису се ни познавали

GS
Foto: Twitter

ЛОНДОН - Анонимном донацијом матичних ћелија, Маријус Вернер је спасао живот британском љекару, а млади Нијемац каже да је то можда и њега спасило, јер му је дало разлог да живи када је размишљао о самоубиству.

Доктор Ник Емблтон је боловао од ријетке врсте рака крви и једина нада му је била трансплантација коштане сржи.

Како одговарајући давалац није могао да буде пронађен у Уједињеном Краљевству (УК), претражени су регистри у цијелом свијету.

Двије године касније, BBC и добротворна организација "Anthony Нолан" помогли су двојици "браће по крви" да се упознају.

Више од двије деценије Ник је радио у Од‌јељењу педијатријске и неонаталне интензивне његе у Њукаслу, помажући да се спаси хиљаде живота најмлађих пацијената на свијету.

Али 2021. године, доктор је био потребан њему.

Шетајући болничким ходницима, каже да "није ни слутио шта ће се догодити".

"Био сам потпуно свјестан да могу да умрем, па сам сачинио тестамент и то сам саопштио мојој жени и д‌јеци. Најтужнији сам био због моје д‌јеце, нисам желио да остатак живота проведу без њиховог тате", прича Ник. 

Трансплантацијом коштане сржи се оштећене крвне ћелије замјењују здравим, али, ако се генетски не подударају, тијело ће их аутоматски одбацити.

"Прво претражујемо регистар давалаца у Уједињеном Краљевству и надамо се да ћемо га ту и пронаћи", каже Шарлот Хјуз из добротворне организације "Anthony Нолан".

"Ако не успијемо, онда претражујемо регистре свуда у свијету да бисмо нашли подударног даваоца из било којег дијела свијета", објашњава она.

Идентитет даваоца и пацијента се држи у тајности док се не потврди да је трансплантација успјела.

Када је прије двије године сазнао да јесте, Ник је одмах рекао BBC-ju да жели да упозна властитог даваоца.

У сарадњи са организацијом "Anthony Нолан", BBC је пронашао 24-годишњег Маријуса, из града Кемница, у близини Дрездена, који је уписан у регистар давалаца органа још у његовим касним тинејџерским годинама.

Пристао је да долети у Британију и упозна се са Ником, у центру за подршку људима обољелим од рака у болници "Фрееман" у Њукаслу, гд‌је је трансплантација извршена.

"Преплављен сам осјећањима, сав се тресем", изговара Маријус док се њих двојица грле.

Доктори су му рекли да нема више ћелија рака и да је анализа крви показала да су све крвне ћелије његове.

"Био бих мртав да није било тебе, имам четворо д‌јеце - они не би имали њиховог тату. Шта да кажем, могу само: Хвала", рекао је Ник свом спасиоцу.

Маријус је остао без речи, али је ипак успио да изусти: "Нема на чему".

И док обојици сузе лију низ лице, Ник му је шапнуо: "Бескрајно ти хвала".

Маријус је препричао шта је осјетио када је сазнао да је трансплантација била успјешна и да је пацијент преживио.

„Када сам то чуо, сузе су ми кренуле. Возио сам се на посао и морао сам да паркирам ауто, изађем и удахнем свјеж ваздух. Пошле су ми сузе", испричао је он.

Маријус је затим открио да је раније покушао да изврши самоубиство и како га је на неки начин Ник спасао.

"Још од моје 13. године, имам психичких проблема. Било ми је тешко да пронађем мој пут и сврху у животу. Сада могу да кажем - урадио сам нешто ваљано", казао је Маријус. Како сада њиховим венама тече иста крв, двојица странаца желе да убудуће буду "браћа по крви", пише BBC.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана