Шест савјета који ће помоћи да ваше дијете једе здравије

ГС
Шест савјета који ће помоћи да ваше дијете једе здравије

Постоје разне стратегије како се борити с малим избирљивцима који родитељима некада задају велике муке.

Свим родитељима је познато да су узори њихове д‌јеце неријетко познате особе, попут спорташа, музичара или глумаца. Копирање њихових понашања, покрета или изгледа најчешће изазива симпатије окружења, које познате обрасце примјећује код малишана. Но, оно што се понекад занемарује, јесте утјецај који родитељи имају на д‌јецу, управо као њихови узори.

Постоје разне стратегије како се борити с малим избирљивцима који родитељима некада задају велике муке. Током одрастања, већина те „проблематичне“ д‌јеце усвоји разнолику прехрану, међутим, за период битака за породичним столом доносимо 6 савјета који ће помоћи са малим избирљивцима.

Поштујте д‌јететов апетит – или недостатак апетита

Ако дијете није гладно, не силите га на оброк или међуоброк. Такођер, не подмићујте га и не потичите да почисти тањир. Овакво понашање може само појачати жељу за борбом око хране, а дијете тако повезује вријеме оброка с анксиозношћу и фрустрацијом. Послужите мале порције како не би обесхрабрили дијете са силном количином хране и омогућите му да само затражи још хране.

Држите се рутине

Оброке и међуоброке послужујете приближно у исто вријеме свакога дана. Уз оброке послужите мале количине воћнога сока или млијека, а између оброка понудите обичну воду.

Будите стрпљиви с новим намирницама

Мала д‌јеца обично дирају или миришу нове намирнице или узимају сићушне залогаје и потом их испљуну. Већина д‌јеце захтијева понављано излагање новој намирници, а они „проблематични“ обично је прихваћају након 10 – 16 излагања. Охрабрите дијете да проба нову намирницу тако да причате о боји, облику, текстури и ароми хране, а не тек сугестивним понављањем како је одличног окуса. Увијек вриједи правило да нову намирницу треба послужити уз омиљено д‌јететово јело.

Нека буде забавно

Послужите брокулу или друго поврће уз омиљени умак или прељев. Храну режите у малене, необичне облике. Храну коју дијете воли јести за доручак послужите за вечеру. Настојте послуживати разноврсну и шарену храну.

Укључите дијете као помоћника у кухињи

При куповини намирнице, затражите од д‌јетета да вам помогне одабрати воће, поврће и друге пожељне намирнице. Не купујте ништа што не желите да ваше дијете једе. Код куће, охрабрите дијете да вам помогне опрати поврће, мијешати смјесе и поставити стол.

Будите добар примјер

Сва истраживања сугласна су у томе да д‌јеца родитеља који имају добре прехрамбене навике и сама развијају здрав начин прехране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана