Пет јасних знакова да уопште нисте заљубљени, већ сте везани за своју трауму

ГС
Пет јасних знакова да уопште нисте заљубљени, већ сте везани за своју трауму

Осјећате се зависним од особе која вас је повредила и осјећате се принуђеним да тражите њено одобравање и фа пошто-пото одржите везу. То је зато што вас трауматска веза са нарцисом или на неки други начин токсичном особом подстиче да пазите на свој осјећај преживљавања, а не на свој најбољи интерес.

Можете се плашити одмазде од токсичне особе или имати нездраву зависност од њих због начина на који вас је бомбардовала љубављу, да би се потом повукла од вас. Током цијеле везе, условљени сте да верујете да вам је је та токсична особа неопходна.

Ево пет знакова на које морате да пазите да бисте знали да нисте заљубљени, већ сте заправо само везани за своју трауму.

1. Знате да су варљиви и подмукли, али изгледа као да не можете да их оставите.

Можда сте рационална, проницљива особа која прозире све умне игре ове особе и покушава да манипулише вама. Можда врло добро знате да сте неправедно малтретирани. Можда чак и имате нерешену љутњу и огорченост према овој особи јер вас је злостављала. Ипак, кад год покушате да одете, ова отровна особа вам баци неколико мрвица наклоности и ви сте више него вољни да је помешате са целом векном хлеба. Кад год су љубазни, сумњате у себе. Натерани сте да верујете да они заиста желе најбоље за вас, чак и док су заузети служењем сопственом интересу.

2. Чините све да имугодите и опраштате грешке, чак и када вам заузврат не дају ништа осим бола.

Упркос чињеници да вас је та особа терорисала изнова и изнова, изгубили сте разумевање за стварност. Повређују вас, изнова и изнова, али ви сте увек спремни и вољни да их повратите у свој живот на први знак њиховог кајања или наговештај њихове пажње. Као жаба у води која полако кључа, навикли сте на врућину до тачке у којој је постала смртоносна. Налазите себе како ходате по љусци јајета, покушавајући да се сагнете уназад да бисте задовољили њихове потребе, а занемарујући своје.

Браните их пред другима, чак и када ваши вољени покушавају да вам дају здраву смерницу о томе ко је та особа заиста и штету коју ти наноси. Ваши вољени могу да виде колико вас та особа исцрпљује, физички и психички. Ипак, нисте сасвим спремни да се суочите с истином. Посвећени сте улагању у лажну слику ове нездраве особе, уместо да се суочите с природом њиховог правог ја.

3. Осјећате се зависним од те особе и губите много више него што добијате.

Развијате зависност од ове особе која није само психолошка већ и биохемијска и физиолошка. Ваше тело, ум и дух вапе за њима; цео ваш свет почиње да се врти око њих. Губите сан, време, бескрајне количине енергије, небројене сате и обилне дане - објашњавајући им себе, покушавајући да их натерате да виде вашу перспективу, покушавајући да их натерате да вам узврате напорима, или чак само да престану да вас повређују .

Трошите огромне количине емоционалног труда покушавајући да ову особу учините пристојним људским бићем - уместо да признате да се можда никада неће променити. Развијате хиперфокус на оно што се може учинити да бисте их умирили, а одустаћете од онога што треба да се уради за вашу основну бригу о себи.

4. Доведени сте на ивицу самоуништења.

Токсични људи вас терају да се уништите - то је као психолошко убиство голим рукама. Природа трауматске везе је у томе што особу чини неспособном да јасно види стварност или себе. Када сте у вези са токсичном траумом, погођено је ваше самопоуздање, а осећај за посредовање опада.

Самосаботажа постаје аутоматски рефлекс - подсвесно сте програмирани да себи нанесете штету јер сте били условљени да верујете да нисте вредни сигурности или мира. Осећате се заробљеним и развијате осећај научене беспомоћности. Чак и ако имате друге изборе и опције, осећате се неспособним или неспремним да их прихватите уколико то значи да треба да пресечете везу с особом за коју сте везани.

5. Заборављате своју вриједност и спремни сте да снизите своје стандарде за токсичну особу пре собом, изнова и изнова.

Тамо где сте се некада осећали пуни самопоузданња и били чврсто убеђени у своје вредности, ова особа вас је натерала да верујете да нисте вредни пажње, наклоности или поштовања. Убедила вас је да нисте довољни и да морате да се борите за њихово одобарвање. Натерани сте да се осећате невидљиво, гурнути сте да се такмичите са другима да бисте добили потврду вољене особе. Као резултат тога, снижавате своје стандарде и очекивања за оно што чини здрав однос.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана