Откривен максимални животни вијек човјека?

ГС
Откривен максимални животни вијек човјека?

Статистичари са Универзитета Еразмо у Тилбургу и Ротердаму испитивали су у којим је годинама умрло 75.000 људи у Холандији у периоду од 30 година до 2017. и дошли су до неких запањујућих података.

Наиме, они се нису фокусирали на очекивани животни вијек да би дошли до својих открића, већ су стремили ка томе да испитају колико дуго сваки појединац може да живи све док се брине о себи, а да њихов живот није прекинут болешћу или другим околностима.

Истраживачи су утврдили да је максимални животни вијек особе досеже врхунац у њиховим деведесетима, али оно што су нагласили је да то не значи да ће се животни вијек ту и завршити. Научници су истакли да је мало вјероватно да ће човјек живјети дуже од 115. године, али да жене дефинитивно имају мало дужи животни вијек од мушкараца.

Док је максимални животни вијек за жене 115,7 година, процијењено је да ће мушкарци доживјети максималну старост са 114,1.

"У просјеку, људи живе дуже, али најстарији међу нама нису постали старији у протеклих 30 година. Сигурно је да овдје постоји неки зид. Наравно, просјечни очекивани вијек се повећао, али не и максимални "плафон", навео је професор Џон Ајнмал, један од троје научника који стоје иза ове студије.

Џон је ипак признао да постоје примјери људи који су живјели дуже од овог максималног животног вијека.

Најстарији човјек икад према Гинисовој књизи рекорда био је Јапанац Ђироемон Кимура, који је умро у 116. Почетком прошле године је француска монахиња, сестра Андре, преминула у 118. Након њене смрти нова "жива" рекордерка је постала Американка Марија Брањас Морера која има 116 година и 338 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана