Отац Гојко Перовић дао одговор на питање да ли су људи који не посте грешни

ГС
Отац Гојко Перовић дао одговор на питање да ли су људи који не посте грешни

Божићни пост почиње у уторак и трајаће 40 дана, а има два битна аспекта - тјелесни и духовни и ниједан од њих не смијемо занемарити, према ријечима свештеника. Према правилима поста и према ријечима Светог Јована Златоустог, тјелесни пост односно уздржавање од хране животињског поријекла нема користи за вјерника ако није повезан с духовним.

Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гнијевног човјека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тијело мучио – ријечи су Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа. Иначе, раније је трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донијета одлука да убудуће траје 40 дана. Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избјегавају храну животињског поријекла 40 дана имају могућност тзв. “малог поста”, који траје седам дана.

– Ми стално живимо у гријеху. Толика је наша везаност за храну, одмор, релаксацију, да ми правимо идоле од тога… Из тога произилази и блудни живот. А наша насушна потреба, да би нам дух дисао, наша насушна потреба је пост. Човјек који не пости он не помаже себи. Није прецизно рећи да гријеши. Рецимо он не помаже себи да се ослободи од гријеха. Пост је један начин да се ослободимо од гријеха. Kада се човјек труди око поста, његова душа и тијело се ослобађају од гријеха – објашњава отац Гојко Перовић и додаје:

– Човјек сам по себи није свијет. Требаш стално да се трудиш. Ако си синоћ био расположен, то не значи да те ујутру неће сачекати неки проблем. Зато сваки дан треба да се трудимо, опет и опет да се опет ослобађамо од гријеха. Зато је пост ту добар јер нас ослобађа од гријеха.

Сматра да нам даје правац којим треба да се крећемо, преноси Стил.

– Господ ће по нас доћи изненада, а човјек који се није ослободио гријеха, који није радио на томе да се сваки дан ослобађа од гријеха, неће имати кад то да уради. Зато је пост добар јер васпитава нашу душу да буде слободна од страсти и храбар у Господу – закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана