Одговори на ова питања откривају имате ли проблема са алкохолом

ГС
Одговори на ова питања откривају имате ли проблема са алкохолом

Већина људи има обичај да попије чашу вина након ручка, неколико пића не неким забавама или ноћним изласцима, али када то прерасте у претјеране количине свакодневно, значи да имате озбиљних проблема.

Тренер Сара Русбач поставила је шест питања по којима ћете установити да имате проблема с алкохолом.

Осмишљена су како би вам говорила о вашим навикама пијења и помогла вам да сазнате требате ли помоћ прије него што се погорша.

1. Јесте ли забринути због количине алкохола коју пијете?

2. Постављате ли себи правила о пијењу, али их често кршите, на примјер колико пића смијете попити и колико често?

3. Јесте ли потајно забринути због пића и жалите ли због одлука и разговора у пијаном стању?

4. Чини ли се да вам алкохол краде живот?

5. Јесте ли увијек искрени с другима о томе колико пијете?

6. Правите ли паузе од алкохола, али се касније враћате старим навикама?

Истраживања о пијењу алкохола

Истраживања су показала да невјероватних 80 одсто Британаца у доби од 18 до 25 година попије барем једно пиће сваки дан, а то чини и нешто мање од половине (49 одсто) оних у доби од 55 до 64 године.

Што је још шокантније, двије трећине пивопија признају да попију барем једну флашу сваке вечери, а готово четвртина (24 одсто) пије више од пет пива сваки дан.

“Пијење у сивој зони описује људе који конзумирају више од умјерене количине алкохола, али не испуњавају критерије стварне овисности. Већина људи сматра да им није потребна помоћ, али признају да њихова конзумација алкохола на неки начин негативно утиче на њихов живот: физички, ментално или обоје.

“Конзументи у сивој зони прошли су тачку ‘узми или остави’ пијења и користе алкохол за нешто друго – награду, средство за опуштање, самопоуздање, да се искључе или отупе од својих емоција”, рекла је Сара.

Шта се догађа кад престанете пити?

Истраживања су показала да избацивање или смањење алкохола може смањити ризик од високог крвног притиска, болести срца и јетре, а нова студија показује да би могао помоћи у смањењу ризика од чак пет врста рака.

Како откривају истраживачи, престанак или ограничавање алкохола смањује шансе за развој рака уста или једњака. Такође, тврде и да може смањити и ризик од рака гркљана, цријева и дојке.

“Смањење или престанак конзумирања алкохола смањује ризик од рака усне шупљине и рака једњака. Преглед је такође открио научне недостатке кад је ријеч о неким или свим врстама рака повезаних с алкохолом, укључујући трајање престанка потребно за посматрање смањеног ризика. Рјешавање ових недостатака додатно би подупрло мјере контроле алкохола како би се смањила конзумација”, тврди аутор студије др Сузан Гапстур са Виншип Кансер Института.

Претходна истраживања показала су да алкохол може повећати ризик од рака усне шупљине, ждријела, гркљана, једњака, јетре, дебелог цријева и дојке.

Свеукупно око 81.000 Британаца сваке године добије неку дијагнозу.

Најновија студија, објављена у “Њу Ингланд Журнал оф Медисин”, открила је како смањење конзумације алкохола може смањити ризик. Истраживачи из Међународне агенције за истраживање рака прегледали су податке из 91 студије, чиме су доказали да смањење количине пића смањује ризик од рака усне шупљине или једњака.

Како тврде истраживачи, постојали су неки “неадекватни” докази да је помогао смањити ризик од рака ждријела или јетре, преноси “Нет.хр”.

Како избацити алкохол?

Др Сунил Камат, са Института за рак Клиничке клинике Кливленд тврди да постоје четири савјета за избацивање алкохола ове године:

Не држите алкохол у кући.

Престаните пити с пријатељем.

Умјесто тога пијте безалкохолно пиво или вино.

Одаберите хоби који се не врти око цуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана