Које расе паса најдуже живе?

GS
Foto: Instagram

У свијету паса, свака раса носи са собом јединствену причу о животу, а један од кључних елемената о којем власници често размишљају је дуговјечност.

Док неки пси брзо пролазе кроз фазе свог живота, постоје одређене пасмине које издвајају по импресивно дугом животном вијеку.

Једна од тих изузетних пасмина је Малтезер. Са својом дугом бијелом длаком и живописном личношћу, ови мали пси нису само драги љубимци већ и носиоци изузетне дуговјечности. Уз правилну негу и љубав, Малтезери често досежу високу старост, пружајући својим власницима дуготрајно пријатељство.

Слично томе, Џек Расел Теријери су познати по својој енергичности, али и издржљивости. Ови мали радни пси често биљеже изненађујуће дуг животни вијек. Њихова способност да остану активни и у познијим годинама живота чини их посебно вољеним и дуговјечним члановима породице.

Наравно, ту је и јапански пас Шиба Ину, чија је дуговјечност често повезана с њиховим историјским поријеклом и генетском чврстоћом. Ови храбри пси, који су некада били ловачки партнери, сада су вјерни кућни љубимци који често доносе радост својим власницима током дугог низа година.

Свака раса паса носи своју јединствену причу о животу, али ове пасмине издвајају се по импресивној дуговјечности. Кроз правилну бригу, исхрану и љубав, власници ових паса имају прилику да дијеле своје животе са вјерним пријатељима који доносе радост и љубав током дугих година.

Мада је интригантно истраживати дуговјечност специфичних пасмина, не смијемо заборавити наше вољене мјешанце, који често доносе јединствену комбинацију гена. Дуговјечност мјешанаца може варирати и зависи од многих фактора, укључујући величину, генетско здравље и животне услове.

Мјешанци, познати и као пси луталице, често показују изненађујућу отпорност и дуговјечност. Њихова разнолика генетика може им пружити бољу отпорност на одређене болести које погађају чистокрвне псе. Ипак, важно је напоменути да мјешанци често долазе с непознатим генетским наслијеђем, што може утицати на предвиђање њихове дуговјечности, преноси Глас Српске.

У многим случајевима, мјешанци живе срећне и испуњене животе, често премашујући очекивања у погледу трајања живота. Њихова разноликост чини их посебно занимљивим и јединственим члановима породице.

Стога, док проучавамо дуговјечност конкретних пасмина, не заборавимо цијенити љепоту и издржљивост наших драгих мjешанаца, чија се љубав и вјерност протежу кроз неизмјерну разноликост.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана