Какве су шансе да изађете из сандука ако сте живи сахрањени: Научници су пробали све...

ГС
Какве су шансе да изађете из сандука ако сте живи сахрањени: Научници су пробали све...

Највећи страх многих људи јесте да буду живи сахрањени. Иколико год овај страх дјеловао ирационално јер тешко да ће неко кренути у припрему сахране прије него што доктори званично установе смрт, поједини филмови и серије, али и исповијести људи широм свијета подсјећају да некакав чудан сплет околности може да вас покопа два метра под земљом док се још бројите међу живима.

Зато често многи помисле – да се то деси, да ли је могуће изаћи из сандука?

Сви се сјећате сцене из филма “Килл Билл” у којој Ума Турман, жива закопана у ковчегу, континуираним ударањем песницом у исто мјесто поклопца сандука успијева да га разбије, а да се потом ‘пробије’ кроз земљу и ‘исплива’ на површину. Многима је управо тај дјелић филма оформио мишљењење да је могуће поновити њен подвиг ако се у ову трауматичну ситуацију дође, па је једна група научника одлучила да то тестира и одгонетне – да ли је посриједи редитељска машта или реална животна могућност?

Оно што им је на самом почетку било сумњиво јесте скучен простор за маневрисање у сандуку, што значи да снага ударца песнице не може бити велика.

Помоћу сензора су измјерили снагу када можете да замахнете широко и слободно и када су вам покрети ограничени, као Уми Турман у ковчегу. Јасно је било да је снага ударца много мања када можете да генеришете снагу искључиво из лакта. Чак су унајмили и професионалног боксера и јесте да је јачина његовог ударца била већа у односу на нетрениране појединце, али опет недовољна да пробије врх поклопца.

Група људи, која је вршила експеримент, потом је направила имитацију ковчега из филма и вјештачку песницу која ради на комаду, па су умјесто џака са сензором и мјерења јачине прешли на конкретне покушаје и симулирање ситуације из филма.

Прво је вјештачка песница покушавала да пробије кроз дрвени поклопац без земље преко, а када није успјела, у контролисаним условима посута је иста количина земље која се посипа и преко сандука приликом сахране, али ни у једној ситуацији није било могуће поломити горњи дио сандука и избавити се из њега.

Све и да се то десило, не би било могуће пробити се кроз слој земље који би вас затрпао.

Закључак је – не постоји могућност да се сами избавите из сандука уколико сте живи сахрањени. Али, ако је за утјеху – не постоји ни тако реална могућност да се у том истом сандуку нађете живи, пише Жена Блиц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана