Истраживање показало да музика д‌јелује као аналгетик

ГС
Истраживање показало да музика д‌јелује као аналгетик

Закључци објављени у часопису Frontiers in Pain Research упућују на то да омиљена глазба ствара емоционалан одговор који може ублажити бол.

Слушање омиљених пјесама "може знатно смањити интензитет боли и непријатности", док "непознате пјесме немају такав учинак", открио је главни аутор истраживања Дариус Валевициус, који је испробао д‌јеловање низа мелодија на 63 особе.

"Можемо приближно процијенити да је омиљена музика смањила бол за један бод на љествици од десет, што је барем једнако снажно као лијек против болова без рецепта", казао је.

Научници су то тестирали тако да су учесницима на руку ставили термални уређај који им је загријавао тај дио тијела до нивоа боли. Испитаници у првој групи притом су слушали пјесме које су сами изабрали, другој групи пјесме су изабрали истраживачи, а трећој није пуштана никаква музика.

"Омиљена музика, коју су учесници истраживања изабрали сами, имала је пуно већи учинак на смањење акутне топлотне боли него опуштајућа, али непозната музика", рекао је Валевициус.

И претходна истраживања показала су да музика може помоћи у ублажавању физичке боли, депресије и високог крвног притиска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана