Американац на Острогу због Ђоковића: Осјећао сам се посебно

Г.С.
Американац на Острогу због Ђоковића: Осјећао сам се посебно

Винај Венкатеш, новинар америчког магазина "Inside Tennis", спојио је путеве и поистоветио своје животно гледиште са једним од најбољих играча у историји Новаком Ђоковићем.

Велики је заљубљеник у бијели спорт, а због Нолета је посјетио и Србију и Црну Гору, пронашао додатни духовни мир и упознао српски народ у бити.

Американац, поријеклом из Индије, је за Телеграф подијелио своју причу која је уско везана за Ђоковића и његове гигантске успјехе, а прича је текла уз представљање.

"Да, овдје сам на Ролан Гаросу као новинар, али у такође радим као софтверски инжињер и водим локални тим у Гуглу у Калифорнији. Али, прије свега тога и нешто најбитније, огроман сам навијач Новака Ђоковића још од 2007. године",  почео је Винај.

Открио је шта га је привукло да ватрено бодри и прати Новака

"Први пут сам га видио на ТВ-у, био је Индијан Велс. Нисам чуо прије тога за њега. То је било вријеме када је Федерер све освајао, а и када нешто не освоји, онда то узме Надал. Нисам могао да се повежем са њима двојицом. Сви око мене су навијали за Федерера и Надала, а нисам хтио да будем дио масе. Онда су Новак, Ана и Јелена забриљирали управо овдје, на Ролан Гаросу и сјећам се наслова у америчким новинама: 'Срби иду напријед'".

Каже да је ту све кренуло, да га је то повукло и почео је да чита и истражује о Србима.

"Сво троје су причали о рату, о склоништима, да је веома тешко успјети у тенису у Србији. Ето, те приче су ме повукле гдје су ударали у празном базену. Остало ми је у глави да је Новак рекао да је тренирао тамо гдје је већ пала бомба, јер бомба неће пасти два пута на исто мјесто. То је учинило свако парче мог тијела да се најежи. Новак и ја смо исто годиште, то је била инстант конекција", испричао је.

Откриио је и који меч највише памти.

"О, да, меч са Федерером на УС Опену. Сљедећи дан, кад сам дошао у школу, био сам у средњој школи. Сећам се тог клинца који је сједио испред мене, причао је како је Федерер почистио Новака. Рекао сам му одмах: 'Не, није то учинио. Ђоковић је замало узео прва два сета'. То је било први пут да сам га на тај начин бранио и од тог момента сам знао да ћу бити уз њега у будућности", прича Американац.

Први пут уживо га је видио у у Индијан Велсу, чекао га је три сата на сунцу.

"Само сам викнуо 'Новаче, узми поново четири Гренд слема, молим те', јер је у 2015. и 2016. години повезао четири Слема. Узео је пешкир, устао са столице и кренуо да трчи до мене. Све је заобишао и дошао до мене, хтио је мени да пружи јер је рекао нешто лијепо. Нисам јео и нисам спавао док му се све оно дешавало у Ковид ери, чак и кад сам тада замишљао, кренула ми је суза, кроз шта је све пролазио. Чиста је душа, не би никада никог повриједио. То ме је мотивисало да постанем онаква особа каква јесам, у сваком тешком моменту се запитам шта би он урадио. Све то ме је довело до посла у Гуглу", прича Венкатеш.

Он је испричао да је осјетио потребу да дође да га бодрим на Сербиа Опену.

"За мене је тај пут до Београда изгледало као неко ходочашће. Свидјела ми се много храна тамо! Додуше, и сам сам вегетаријанац као и Новак, али ми се свидјела пита са сиром. Шетао сам пијацом негде близу Светог Саве. Ти људи тамо, продавци, нису знали језик, али су знали да сам посјетилац. Хтели су да пробам сир, ракију, рекли су ми да ништа не морам да купим, само да пробам, да уживам у српској култури. Заиста сам био дирнут. Путовао сам доста у свом животу и никада нисам осетио такву повезаност", прича новинар.

Како је отишао за Црну Гору?

"Чуо сам за манастир Острог који Новак много цијени и поштује. Читао сам нешто о његовој посјети, па сам читао и од самом манастиру. Схватио сам да то морам да посетим. Одсео сам у Котору код неких црногорских домаћина, били су јако драги према мени и били су срећни када су чули да желим да идем тамо", открива Новаков фан.

Рекли су му, даље прича он,  да тамо узме нешто, јер ће му то бити заштита за читав живот, гдје год се креће.

"Зато имам, ево видите, икону Светог Василија и ове двије бројанице које носим сваког дана од тог момента. Имамо тешких момената, као и сви људи, али осјетим ту енергију која ми помогне. Осјећао сам се посебно, добио сам и благослов од српског свештеника. Осјећао се тамјан, понио сам га за Калифорнију", објашњава новинар.

Американац очекује да Ђоковић освоји овај Ролан Гарос.

"Још увијек верујем да може то учинити. Надал је био тај који га је спутавао да овде узме више титула. Био бих разочаран да не учини то. Такође бих био разочаран ако би стао на мањи број од 30 Гренд слем титула! Знам да сам бијесан, али знам његов менталитет. Увијек се сејтим онога када је причао да, када публика скандира 'Роџер, Роџер' он чује 'Новак, Новак'. Све његове навике га чине млађим, еластичним, видим га са још осам титула Гренд слема. Ту су сада ови млађи, знам да можда тражим превише, али томе се надам",  закључио је Винај,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана