Званично прва земља на свијету која ће давати бесплатне улошке и тампоне

Танјуг
Званично прва земља на свијету која ће давати бесплатне улошке и тампоне

Шкотска ће бити прва земља на свијету која ће бесплатно давати улошке, тампоне и остале производе потребне за женску његу током менструације, преноси Индепендент.

Шкотски парламент једногласно је одобрио закон којиме ће менструалне хигијенске потрепштине бити бесплатно доступне свим женама.

Шкотска посланица Моника Ленон из партије Лабуриста залагала се за закон који ће бити “предводник у свијету” за бесплатан приступ санитарним производима за жене, попут уложака и тампона у јавним зградама, а њен предлог је подржала шкотска влада.

Упркос првобитном противљењу опозиције и неких министара који су сматрали да ће трошкови за здравство осигурање знатно превазићи процијењених 9,7 милиона фунти годишње.

“У посљедњим смо миљама дугог путовања и охрабрена сам подршком упућеном Закону о производима за менструацију”, навела је она.

“Овај закон ће омогућити да нико не остане без основних производа за менструацију”, рекла је Ленон.

Додала је да је њена земља, захваљујући свјетској кампањи да се очува достојанство свих жена, већ предузела велике кораке ка доступности производа за менструацију.

“Нашу кампању су већ подржале коалиције, синдикати, женске организације и добротворна друштва. Хиљаде присталица су одиграле улогу, укључујући и искуства сиромашних људи, и свима њима сам захвална”, поручила је Ленон, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана