Zvanično prva zemlja na svijetu koja će davati besplatne uloške i tampone

Tanjug
Zvanično prva zemlja na svijetu koja će davati besplatne uloške i tampone

Škotska će biti prva zemlja na svijetu koja će besplatno davati uloške, tampone i ostale proizvode potrebne za žensku njegu tokom menstruacije, prenosi Independent.

Škotski parlament jednoglasno je odobrio zakon kojime će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Škotska poslanica Monika Lenon iz partije Laburista zalagala se za zakon koji će biti “predvodnik u svijetu” za besplatan pristup sanitarnim proizvodima za žene, poput uložaka i tampona u javnim zgradama, a njen predlog je podržala škotska vlada.

Uprkos prvobitnom protivljenju opozicije i nekih ministara koji su smatrali da će troškovi za zdravstvo osiguranje znatno prevazići procijenjenih 9,7 miliona funti godišnje.

“U posljednjim smo miljama dugog putovanja i ohrabrena sam podrškom upućenom Zakonu o proizvodima za menstruaciju”, navela je ona.

“Ovaj zakon će omogućiti da niko ne ostane bez osnovnih proizvoda za menstruaciju”, rekla je Lenon.

Dodala je da je njena zemlja, zahvaljujući svjetskoj kampanji da se očuva dostojanstvo svih žena, već preduzela velike korake ka dostupnosti proizvoda za menstruaciju.

“Našu kampanju su već podržale koalicije, sindikati, ženske organizacije i dobrotvorna društva. Hiljade pristalica su odigrale ulogu, uključujući i iskustva siromašnih ljudi, i svima njima sam zahvalna”, poručila je Lenon, prenosi B92

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana