Лијекови за дијабетес опасна странпутица до виткије фигуре

ГС
Foto: Илустрација

На шта су све спремни они који би да смршају и колико то може да буде опасно?

Изгубите 10 килограма за седам дана. Турбо чај – избацује токсине, подстиче мршављење, убрзава метаболизам. Топљење масти – наручи сад.

Ово су само неке од порука на друштвеним мрежама, којима онлајн продавци различитих производа за мршављење маме купце. Често су приложене и фотографије са порукама „задовољних“ корисника који хвале препарате, али углавном анонимно.

Различита медицинска средства, додатке у исхрани и производе који обећавају брзо мршављење можете пронаћи и у свакој дрогерији, али и у апотекама. За неколико килограма мање и жене и мушкарци су спремни на своју руку да пију и убризгавају чак и лијек за дијабетес.

„Дешава се да пацијенти траже лек за дијабетес, а заправо у намени да изгубе килограме. Наше је увек да им укажемо да то апсолутно није индикација да може да буде јако штетно“, истакла је Ивана Жунић, магистар фармације.

Др Снежана Половина, ендокринолог у КЦС указује на ризике од узимања лека када особа не болује од шећерне болести: „Може да се направи проблем са метаболизмом шећера, са метаболизмом инсулина, да се изазову хипогликемије, оне се не јављају код особа које имају тип два дијабетеса, али особе које немају поремећај гликорегулације могу заиста да добију и опасне хипогликемије са поремећајима свести, са поремећајем срчаног ритма“.

„Ми смо овде имали заиста хитне пријеме у Ургентном центру због примене неких препарата који имају диуретско дејство или делују као лаксативи. Многи ти препарати за мршављање заправо су диуретици који само избацују течност и лаксативи који доводе до течних столица што све заједно може довести до дехидратације и поремећаја срчаног ритма, па смо имали и таквих проблема“, објашњава др Јелена Глигоријевић из Амбуланте за дијететику у КЦС.

Нема магичне пречице до идеалне фигуре 

И колико год лијепо звучало, „магично средство“ за мршављење не постоји. Једини начин да се здраво изгубе килограми је здрава исхрана и физичка активност и то под надзором љекара. Јер оно што помаже некоме, другоме може да одмогне. То важи и за физичку активност.

На примјер, тренутно веома популарна аутофагија, односно режим исхране у ком се храна уноси само осам сати у току дана, никако није здрава јер успорава метаболизам. И ако је неки производ биљног поријекла, не мора нужно да буде здрав.

„Наш народ и даље није свестан тога да су неки најјачи отрови заправо биљног порекла, као што су неки отрови из печурака, тако да хоћу да кажем да ако је нешто биљног порекла то уопште не мора да значи да је безбедно за здравље и поготово да је безбедно за све људе“, указала је др Глигоријевић.

Идеалне фотографије жена и мушкараца у рекламама за средства за мршављење лако могу да заведу и оне који заправо немају проблема са тежином, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана