Lijekovi za dijabetes opasna stranputica do vitkije figure

GS
Foto: Ilustracija

Na šta su sve spremni oni koji bi da smršaju i koliko to može da bude opasno?

Izgubite 10 kilograma za sedam dana. Turbo čaj – izbacuje toksine, podstiče mršavljenje, ubrzava metabolizam. Topljenje masti – naruči sad.

Ovo su samo neke od poruka na društvenim mrežama, kojima onlajn prodavci različitih proizvoda za mršavljenje mame kupce. Često su priložene i fotografije sa porukama „zadovoljnih“ korisnika koji hvale preparate, ali uglavnom anonimno.

Različita medicinska sredstva, dodatke u ishrani i proizvode koji obećavaju brzo mršavljenje možete pronaći i u svakoj drogeriji, ali i u apotekama. Za nekoliko kilograma manje i žene i muškarci su spremni na svoju ruku da piju i ubrizgavaju čak i lijek za dijabetes.

„Dešava se da pacijenti traže lek za dijabetes, a zapravo u nameni da izgube kilograme. Naše je uvek da im ukažemo da to apsolutno nije indikacija da može da bude jako štetno“, istakla je Ivana Žunić, magistar farmacije.

Dr Snežana Polovina, endokrinolog u KCS ukazuje na rizike od uzimanja leka kada osoba ne boluje od šećerne bolesti: „Može da se napravi problem sa metabolizmom šećera, sa metabolizmom insulina, da se izazovu hipoglikemije, one se ne javljaju kod osoba koje imaju tip dva dijabetesa, ali osobe koje nemaju poremećaj glikoregulacije mogu zaista da dobiju i opasne hipoglikemije sa poremećajima svesti, sa poremećajem srčanog ritma“.

„Mi smo ovde imali zaista hitne prijeme u Urgentnom centru zbog primene nekih preparata koji imaju diuretsko dejstvo ili deluju kao laksativi. Mnogi ti preparati za mršavljanje zapravo su diuretici koji samo izbacuju tečnost i laksativi koji dovode do tečnih stolica što sve zajedno može dovesti do dehidratacije i poremećaja srčanog ritma, pa smo imali i takvih problema“, objašnjava dr Jelena Gligorijević iz Ambulante za dijetetiku u KCS.

Nema magične prečice do idealne figure 

I koliko god lijepo zvučalo, „magično sredstvo“ za mršavljenje ne postoji. Jedini način da se zdravo izgube kilogrami je zdrava ishrana i fizička aktivnost i to pod nadzorom ljekara. Jer ono što pomaže nekome, drugome može da odmogne. To važi i za fizičku aktivnost.

Na primjer, trenutno veoma popularna autofagija, odnosno režim ishrane u kom se hrana unosi samo osam sati u toku dana, nikako nije zdrava jer usporava metabolizam. I ako je neki proizvod biljnog porijekla, ne mora nužno da bude zdrav.

„Naš narod i dalje nije svestan toga da su neki najjači otrovi zapravo biljnog porekla, kao što su neki otrovi iz pečuraka, tako da hoću da kažem da ako je nešto biljnog porekla to uopšte ne mora da znači da je bezbedno za zdravlje i pogotovo da je bezbedno za sve ljude“, ukazala je dr Gligorijević.

Idealne fotografije žena i muškaraca u reklamama za sredstva za mršavljenje lako mogu da zavedu i one koji zapravo nemaju problema sa težinom, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana