Како додавање млијека у кафу може помоћи вашем организму

Kliks
Foto: Printscreen

Ново истраживање с Универзитета у Копенхагену тврди да би додавање млијека у кафу могло помоћи вашем тијелу приликом борбе с упалама те да опште може допринијети бољем здрављу.

Додавање млијека вашој кафи могло би побољшати ваше здравље, тврде научници. Црна кафа је препуна полифенола који могу спријечити оштећење ћелија и помоћи вам да живите дуже, а протеини из млијека могу се ухватити за антиоксидансе и помоћи тијелу да их упије.

Лабораторијски експерименти Универзитета у Копенхагену открили су да је ово удвостручило ефикасност полифенола. Постали су дупло бољи у смањењу штетног отока/упале у људским ћелијама. Упале могу оштетити крвне судове и повећати ризик од срчаних болести.
Ауторица студије, професорица Мариане Нисен Лунд, рекла је: "Показујемо да се - како полифенол реагује - његов учинак на упалу у имунолошким ћелијама појачава. Јасно је замисливо да би овај коктел могао имати и повољан учинак на упале код људи."
Професорица Нисен Лунд је додала: "Будући да људи не упијају толико полифенола, многи истраживачи проучавају како побољшати њихову апсорпцију. Ова стратегија има додатну предност у повећању протуупалних учинака."
"Замишљам да се нешто слично дешава у јелу од меса с поврћем или смутију ако обавезно додате мало протеина попут млијека или јогурта", појаснила је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана