Kako dodavanje mlijeka u kafu može pomoći vašem organizmu

Kliks
Foto: Printscreen

Novo istraživanje s Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mlijeka u kafu moglo pomoći vašem tijelu prilikom borbe s upalama te da opšte može doprinijeti boljem zdravlju.

Dodavanje mlijeka vašoj kafi moglo bi poboljšati vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu spriječiti oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mlijeka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći tijelu da ih upije.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti.
Autorica studije, profesorica Mariane Nisen Lund, rekla je: "Pokazujemo da se - kako polifenol reaguje - njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao imati i povoljan učinak na upale kod ljudi."
Profesorica Nisen Lund je dodala: "Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako poboljšati njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protuupalnih učinaka."
"Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smutiju ako obavezno dodate malo proteina poput mlijeka ili jogurta", pojasnila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana