Искуство жене која је седам дана јела по троје јаја дневно

GS
Foto: Facebook

Јаја важе за велики извор протеина, витамина и хранљивих материја, али да ли то значи да је пожељно да их једете сваки дан?

Једна новинарка је пробала овај експеримент и извијестила о његовим посљедицама. Јела је јаја сваког дана.

– Као и већина д‌јеце, моја наклоност према јајима почела је у детињству првенствено са једноставним пецивом за доручак и сендвичима са салатом од јаја. Када сам осрасла схватила сам да су јаја свуда, од киша до карбонаре. Последњих година јаја су постала модеран топер за салате, пице и хамбургере — гастрономска задовољства која су Саве настала из наших култура повећавајући љубав према јелима од фарме до стола, започела је своју причу Џејми Стејтис, новинарка сајта Хелти.

Дуго се сматрало да јаја доводе до високог холестерола и болести срца. Посљедњих година, студије попут ове у журналу „Нутриентс“ из 2018. године су сугерисале да јаја имају лошу репутацију какву не заслужују.

Нешто од тога је резултат незнања да постоји добар холестерол и „лош“ холестерол, а дио тога је пребацивање кривице на јаја јер се понекад комбинују са много нездравијим намирницама. На блогу клинике Мејо, на примјер, о вези између јаја и срчаних болести пише да би прерађено месо са високим садржајем масти и натријума које често иде уз јаја „могло учинити више за повећање ризика од срчаних болести него јаја“. А на истом блогу пише да је такође важан „начин на који се кувају јаја и друга храна – посебно ако се прже на уљу или путеру“.

Истина је, каже регистрована дијететичарка Џона Бурдеос, да су јаја богата хранљивим материјама и протеинима, као и и да су добар извор других витамина и минерала, укључујући витамине растворљиве у мастима (А, Д, Е и К), Б витамине, фолне киселине и холин. „За јаја се каже да су ‘савршен протеин’ јер садрже свих девет есенцијалних аминокиселина и такође су извор антиоксиданата (селен и каротеноиди у жуманцету), који промовишу здравље очију“, додаје она.

Једно изузетно велико јаје нуди осам грама протеина и шест грама масти за 80 калорија.

Имајући у виду све здравствене предности јаја, Џејми Стејтис, новинарка сајта Хелти одлучила је да једе јаја сваки дан у току једне недеље. Ево шта је она научила током овог експеримента.

Конзумирање јаја сваки дан у току једне недjеље

- За свој експеримент, јела сам више од два јаја дневно, понекад и три. Решила сам да увек при руци имам тврдо кувана јаја јер су савршена ужина богата протеинима пре тренинга или као ужина средином дана. (Ако сте и љубитељ тврдо куваних јаја, Министарство пољопривреде САД-а сугерише да ће остати свежа недељу дана у фрижидеру.). Решила сам да наставим да правим омлет, фритате и кишове као једноставне, али здраве, начине да искористите остатке поврћа, меса и сира, пише новинарка, преноси Стил.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана