Без ваге: Пет знакова дугорочног губитка вишка килограма

Срна
Без ваге: Пет знакова дугорочног губитка вишка килограма

Вага мјери све: наше мишиће, кости, масноће, органе, храну и воду која је у том тренутку у нашем организму и управо зато та бројка може бити варљива

Када кренемо у процес мршављења, вага нам се чини као прво и једино помагало којим ћемо пратити свој напредак. Међутим, постоје показатељи који ће нам дати праву слику о нашем тијелу, чак и ако се бројеви на ваги не помјерају.

Вага мјери све: наше мишиће, кости, масноће, органе, храну и воду која је у том тренутку у нашем организму и управо зато та бројка може бити варљива.

Такође, вага не одражава промјене које се догађају у вашем тијелу. На примјер, ако сте у своју рутину увели тренинг снаге и кардио вјежбе, створићете немасно мишићно ткиво истовремено губећи масноће. У том случају се број на ваги можда неће промијенити иако сте наочиглед виткији, пише задовољна.хр.

Вага не може да разликује масноћу од мишића. То значи да особа може имати ниску тјелесну тежину, али и даље имати нездрав ниво тјелесне масти.

Усредсређеност на тежину може засијенити позитивне резултате које постижете, попут губитка масног ткива, веће издржљивости и вишег нивоа енергије, па је управо зато боље усмјерити пажњу на друге аспекте промјене, а то можете учини на сљедеће начине.

1. Фотографишите се и пратите промјене

Једном када одлучите да промијените своје прехрамбене навике и укључите у свој живот више тјелесне активности, било да је то због здравствених разлога или неких других, идеално би било фотографисати се у што припијенијој одјећи или у доњем вешу или купаћем костиму.

Након неколико седмица фотографишите се у истој одјећи, истој пози, на истом мјесту и при истом свјетлу. Понављајте то сваких неколико седмица. Визуелни резултати показаће вам јесте ли на правом путу.

2. Узмите у обзир како вам стоји стара одјећа

Добар показатељ тога како вам се тијело мијења је и то како вам стоји одјећа коју од раније имате. Ако је она примјетно лепршавија на вама и не стеже вас, идете у добром смјеру.

Помаже и имати један пар фармерица које су вам на почетку мршављења преуске. Испробајте их једном мјесечно и примијетите могу ли се лакше закопчати и стежу ли вас мање него прије. Одјећа не лаже.

3. Пратите свој ниво енергије

Сваки почетак вјежбања је тежак, посебно ако годинама нијесте вјежбали. Чак и неколико трбушњака или склекова чини се као немогућа емисија. Најважније је не одустати. С временом ће се минутажа вјежбања повећавати.

Нема бољег осјећаја него када примијетите да сте побиједили надишли своје границе, када видите да одређене вјежбе можете урадити много лакше и да сте након тренинга препуни енергије, а не више на измаку снага као кад сте били.

4. Измјерите тјелесну масноћу

Ниво тјелесне масноће најбољи је показатељ напретка и једино мјерило које истовремено открива колико је наше тијело у форми и какво је наше опште здравствено стање. Жене по правилу имају више тјелесне масноће него мушкарци, а разлози за то су биолошке природе (трудноћа, рађање, дојење).

На интернету постоји низ калкулатора и апликација којима врло лако можете израчунати свој постотак, а најчешће ћете за то само морати да унесете вриједности својих тренутних килограма, висине и пола.

5. Измјерите изгубљене центиметре

Још један начин на који можете пратити свој напредак је мјерење изгубљених центиметара. За то вам је довољан обичан кројачки метар. Сви губимо масноћу на различите начине и различитом брзином па ће вам мјерење дати слику о томе гдје се тренутно налазите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана