Bez vage: Pet znakova dugoročnog gubitka viška kilograma

Srna
Bez vage: Pet znakova dugoročnog gubitka viška kilograma

Vaga mjeri sve: naše mišiće, kosti, masnoće, organe, hranu i vodu koja je u tom trenutku u našem organizmu i upravo zato ta brojka može biti varljiva

Kada krenemo u proces mršavljenja, vaga nam se čini kao prvo i jedino pomagalo kojim ćemo pratiti svoj napredak. Međutim, postoje pokazatelji koji će nam dati pravu sliku o našem tijelu, čak i ako se brojevi na vagi ne pomjeraju.

Vaga mjeri sve: naše mišiće, kosti, masnoće, organe, hranu i vodu koja je u tom trenutku u našem organizmu i upravo zato ta brojka može biti varljiva.

Takođe, vaga ne odražava promjene koje se događaju u vašem tijelu. Na primjer, ako ste u svoju rutinu uveli trening snage i kardio vježbe, stvorićete nemasno mišićno tkivo istovremeno gubeći masnoće. U tom slučaju se broj na vagi možda neće promijeniti iako ste naočigled vitkiji, piše zadovoljna.hr.

Vaga ne može da razlikuje masnoću od mišića. To znači da osoba može imati nisku tjelesnu težinu, ali i dalje imati nezdrav nivo tjelesne masti.

Usredsređenost na težinu može zasijeniti pozitivne rezultate koje postižete, poput gubitka masnog tkiva, veće izdržljivosti i višeg nivoa energije, pa je upravo zato bolje usmjeriti pažnju na druge aspekte promjene, a to možete učini na sljedeće načine.

1. Fotografišite se i pratite promjene

Jednom kada odlučite da promijenite svoje prehrambene navike i uključite u svoj život više tjelesne aktivnosti, bilo da je to zbog zdravstvenih razloga ili nekih drugih, idealno bi bilo fotografisati se u što pripijenijoj odjeći ili u donjem vešu ili kupaćem kostimu.

Nakon nekoliko sedmica fotografišite se u istoj odjeći, istoj pozi, na istom mjestu i pri istom svjetlu. Ponavljajte to svakih nekoliko sedmica. Vizuelni rezultati pokazaće vam jeste li na pravom putu.

2. Uzmite u obzir kako vam stoji stara odjeća

Dobar pokazatelj toga kako vam se tijelo mijenja je i to kako vam stoji odjeća koju od ranije imate. Ako je ona primjetno lepršavija na vama i ne steže vas, idete u dobrom smjeru.

Pomaže i imati jedan par farmerica koje su vam na početku mršavljenja preuske. Isprobajte ih jednom mjesečno i primijetite mogu li se lakše zakopčati i stežu li vas manje nego prije. Odjeća ne laže.

3. Pratite svoj nivo energije

Svaki početak vježbanja je težak, posebno ako godinama nijeste vježbali. Čak i nekoliko trbušnjaka ili sklekova čini se kao nemoguća emisija. Najvažnije je ne odustati. S vremenom će se minutaža vježbanja povećavati.

Nema boljeg osjećaja nego kada primijetite da ste pobijedili nadišli svoje granice, kada vidite da određene vježbe možete uraditi mnogo lakše i da ste nakon treninga prepuni energije, a ne više na izmaku snaga kao kad ste bili.

4. Izmjerite tjelesnu masnoću

Nivo tjelesne masnoće najbolji je pokazatelj napretka i jedino mjerilo koje istovremeno otkriva koliko je naše tijelo u formi i kakvo je naše opšte zdravstveno stanje. Žene po pravilu imaju više tjelesne masnoće nego muškarci, a razlozi za to su biološke prirode (trudnoća, rađanje, dojenje).

Na internetu postoji niz kalkulatora i aplikacija kojima vrlo lako možete izračunati svoj postotak, a najčešće ćete za to samo morati da unesete vrijednosti svojih trenutnih kilograma, visine i pola.

5. Izmjerite izgubljene centimetre

Još jedan način na koji možete pratiti svoj napredak je mjerenje izgubljenih centimetara. Za to vam je dovoljan običan krojački metar. Svi gubimo masnoću na različite načine i različitom brzinom pa će vam mjerenje dati sliku o tome gdje se trenutno nalazite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana