Затварају се хиљаде продавница "брзе моде", без посла радници и продавци

Тањуг
Затварају се хиљаде продавница "брзе моде", без посла радници и продавци

РИМ - Послије 20 година владавине и огромне зараде такозвана “брза мода” (фаст фeшн) трпи огромне губитке и произвођачи попут шведског гиганта Х&М, шпанске “Заре”, ”Страдивариуса” затварају хиљаде продавница широм свијета, а без посла остају продавачи у развијеном свијету и радници у сиромашним земљама пише дневни лист “Хафингтон Пост”.

Према процјенама листа “Бизнис и Фешн”, глобална индустрија моде, одјеће и ципела, ће због пандемије и кризе имати између 25 и 30 одсто губитака. Огромна сума будући да ова привредна грана, на свјетском нивоу, годишње зарађује 2,5 трилиона долара.

Јефтина модна одјећа по систему “обуци и баци”, трпи велике губитке због пандемије Ковида19, а томе је доприњела чињеница да је јефтина мода глобализована, то јест производи се у удаљеним дијеловима свијета, што је у време пандемије вируса корона доприњело прекиду комуникација.

“Ковид-19 је само открио проблеме производње брзе одјеће којима већ дуго не иде добро. Превише је производње, неодржива је за планету. “ рекао је за Хафингтон Пост, директор међународног Института за Модни Дизајн и Маркетинг “Полимода”, Данило Вентури.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана