Баленциага ревија у блату: Прљави спектакл који је уздрмао свијет

Nova
Foto: Zadovoljna.rs

Контроверзни репер Кање Вест отворио је Баленциага ревију на Недјељи моде у Паризу, прошетавши по писти од - блата.

Модна кућа под вођством креативног генија Демне Гвасалије поново помјера границе и осим одјеће пред публику ставља оштар друштвени коментар.

На сједишту сваке столице у гигантском конгресном центру Parc des Exposition de Villepinte, гдје се одржавала ревија, налазила се порука Демне Гвасалие:

"Ова ревија је метафора за копање истине и спуштање на земљу. Прије него што сте стигли на своје мјесто, морали сте да се на прстима пробијете по затамњеном простору да не бисте упали у огроман блатни гроб који је ископан у центру изложбеног простора, са мирисом земље у ваздуху".

На Баленциага ревији прошле сезоне - одржане само недјељу дана након што је Путин напао Украјину - модели су се пробијали кроз снијежну олују са врећама за смеће у рукама, то је била метафора за Демнино бјекство од руских сепаратиста у Абхазији почетком 1990-их.

Прије само двије недјеље, украјинска војска је открила масовну гробницу у Изјуму коју су недавно ископале руске трупе. То је довело до узнемирујућег почетка Баленциага ревије која је поново распрснула ескапистички балон Недјеље моде.

Ходајући уз гласну техно музику која је звучала као постапокалиптични погребни марш, Кање Вест је отворио ревију у четвртастој, превеликој јакни са више џепова и кожним бајкерским панталонама.

 

"Богохулно је ставити ципелу од 1.000 евра у блато, али то је чини стварном. У супротном, то је само сан којем тежимо. Испрљати нешто је много теже него очистити га. Сада имамо цијело одјељење које стари и прља ствари. То је супротно од онога што би луксуз требало да буде, али се ја не слажем са тим", рекао је Демна Гвасалиа, преноси Нова.рс.

Мишљење дизајнера је да сви треба да се ослободе правила која нам друштво одређује - а прије свега норми која нас наводе да се облачимо "прикладно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана