Трик како да најлакше сами очистите клима уређај

GS
Foto: X.com

Уколико сте током зиме интензивно користили клима уређај за гријање или загријавање стана, препоручује се да га очистите прије почетка сезоне хлађења.

Чишћење клима-уређаја неопходно је за продужење његовог радног вијека, а љекари истичу да је важно и из хигијенских и здравствених разлога. Чишћење клима уређаја спречава појаву и размножавање бактерија и других микроорганизама и смањује ризик од појаве непријатних мириса у стану.

Постоје специјална средства у виду спрејева који чисте уређај од бактерија и гљивица и дезинфикују га, а доступни су и у већим продавницама. Важно је да се ова средства користе пажљиво и стриктно у складу са упутствима како би били ефикасна. Унутрашњи дио клима уређаја има филтере које треба редовно мијењати или чистити према упутствима произвођача. Спољашње и лако доступне унутрашње пластичне дијелове можете пажљиво прати млаком водом и детерџентом за судове. Прије него што уклоните филтере, пажљиво прочитајте упутства да бисте избјегли оштећење.

Шта оставити мајсторима?

Одржавање се односи и на спољашњу јединицу уређаја, али за то је потребно позвати специјалисте јер само мајстор може да провјери стање гаса, компресора или вентилатора. Ваша интервенција би требало да буде ограничена на прање спољне кутије и провјеру одводног цријева.

Према препорукама већине произвођача, клима уређај треба чистити једном годишње. Цијена услуге чишћења код мајстора креће се од 25 до 50 евра, у зависности од тога кога сервисирате.

Поред редовног чишћења филтера, препоручује се и годишњи сервис у коме се уређај темељно чисти и дезинфикује. Не трпите непријатне мирисе или лошије хлађење или гријање прије него што позовете сервис.

Прије чишћења обавезно искључите клима уређај и искључите га. Скините поклопац и приступите филтерима које треба очистити. Препоручује се чишћење филтера свака три мјесеца ако клима уређај користите током цијеле године, или још чешће ако имате кућне љубимце, преноси Крстарица.

Након што сте добро опрали филтере, оставите их да се осуше прије него што их вратите у клима-уређај. Увјерите се да су потпуно суви прије поновне инсталације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана