Цвијет који треба да има свака башта: Кориснији је од вјештачких пестицида

ГС
Foto: Илустрација

Уколико гајите цвеће или се бавите вртларством, сигурно знате, а ако сте почетник у једном или другом, треба да знате да није довољно засадити само поврће, већ треба додати и цвијеће које ће привлачити опрашиваче, а тјерати штеточине.

Једна од најбољих цвјетница у те сврхе је цинија, која је раније у баштама била неизоставни биљни елемент.

Цинији одговара поптуно сунчан положај и задовољава се умјереним заливањем. Њени цвјетови личе на маргарете, посебно сорте једноставних или полупуних цвјетова. Циније са двоструким или пуним цвјетовима више личе на хризантеме, а обим досеже и величину од петнаестак центиметара, али су доста чрвсте стабљике и опстају и без подршке.

Једина мана цинија је да цвјетају само у току љета, односно три мјесеца. Пошто постане хладније и влажније вријеме, тада цинија изгледа прилично непривлачно.

Циније су одличан избор и као резано цвијеће, јер доста дуго опстају и држе своју изворну боју и свјежну.

Најљепше су када се саде у групама, а одлично се уклапају уз украсне жалфије. Како цвјетају различитих боја и облика, од јуна до првих мразева, идеалне су за резано цвеће. Ако се томе дода и то да су врло отпорне на сушу и привлаче корисне инсекте у башту, прави су избор. Осјетљиве су на пресађивање, па то имајте у виду.

Уколико их садите из сјемена, када се тло загрије, довољно је да плитко распете свеме по очишћеној и припремљеној стази и да је покријете слојем компоста.

Свеме цинија је крупно и лако ће се пробити кроз тај слој, а уз редовно заливање проклијаће тек за неколико дана. Тада само треба сачекати, пратити мале изданке и водити рачуна да их не сустигну корови, преноси Телеграф.

На сву срећу, циније расту брзо и за мјесец дана послије сјетве ће бити велике и бујне да о коровима више не треба бринути. Једини проблем који би могао да се појави јесте тежина биљке, посебно код високих сорти.

Зато, уколико процијените да би ваше цвјетнице могле да се сломе, дискретно их подуприте дрвеним кочићима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана