Чаробни амарилис, цвијет раскошне љепоте

Agencije
Чаробни амарилис, цвијет раскошне љепоте

елики раскошни цвјетови амарилиса или, како га још називају, каменог цвијета, пругастог суноврата или витезове звијезде, уљепшавају ентеријере и током зимских мјесеци.

 

Прекрасан призор расцвјетане саксије или теглице на прозору пуног луковичастог цвијећа - рапсодија је боја и мириса која не оставља равнодушним.

Амарилис цвјета од децембра до марта, а у прољеће у априлу и мају, уколико се посади у фебруару или марту.

Биљка има уске дуге листове и усправну чврсту стабљику, која носи упадљиве, раскошне и крупне цвјетове у облику трубе. Цвјетови ове биљке могу се наћи у пурпурној, наранчастој, црвеној и бијелој боји, али и у комбинацији двије боје, а толика разноликост чини биљку веома привлачном.

САДЊА

Биљку засадите у саксију плитко, најбоље почетком фебруара. Саксија коју користите мора бити велика толико да између луковице и ивице саксије буде размак од два до три центиметра. Шљунак је потребно поставити на само дно саксије, а затим је напунити пропусном земљом. У том случају најбоље је користити земљу која је мјешавина перлита и хумуса. Половина биљке мора бити под земљом.

Да би коријен биљке почео да се развија, саксију одложите на тамније мјесто, а након развијања на топлије мјесто, гдје је температура око 20 степени. Послије десетак дана требало би да се појаве први избојци дужине 10 цм. Те прве двије недјеље након сађења биљка се не треба залијевати, а послије избијања потребно је да је залијете сваки други дан.

Послије свих ових корака саксију би било добро помјерити на место гдје има више свјетлости. Када се појави први цвјетни пупољак биљку треба да прихрањујете течним ђубривом за цвијеће, а  не треба је залијевати великом количином воде да луковице не би почеле трулити.

ГАЈЕЊЕ

Гајење и одржавање ове лијепе собне биљке је једноставно и лако. Битна ставка је да знате да након цвјетања треба да одсијечете дршку, тако да њена висина износи 10 центиметара. До прољећа је оставите да мирује на неком топлијем мјесту, гдје температура износи до 15 степени, а потребно јој је обезбиједити и довољно свјетлости.

Када дође мај биљку из саксије можете премјестити у башту. У башти су јој природни услови који јој више пријају, па ће се самим тим и више развијати. Јако је важно да им до љета порасте што више лишћа и да саме луковице што више порасту како би биле спремне за наредно цвјетање.

За љубитеље ове биљке који не посједују башту, постоји рјешење које ће бити пријатније овом собном цвијећу. У том случају треба је само пресадити у велику саксију и оставити је да ужива на тераси. Кад дођу јесењи дани, а луковица се врати у домове, треба сачекати да отпадну листови који су се осушили. Након тога коријен се скраћује на четири центиметра и одлаже се сама луковица на неко тамније мјесто.

РАЗМНОЖАВАЊЕ

Размножавање амарилиса врши се дијељењем младих луковица од старих или сјеменом. Уколико се одлучите на методу размножавања сјеменом можете добити понекад и нове сорте. С младим луковицама разножавање се врши тако што ћете их оставити што дуже уз старе луковице од које су израсле, да би на тај начин што више ојачале.

Код овог цвијећа свакако је најзанимљивији податак да његова луковица може трајати и до 75 година - ако се правилно чува.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана