Ево зашто није здраво пити воду која је одстајала у чаши или боци

ГС
Ево зашто није здраво пити воду која је одстајала у чаши или боци

Ако се ујутро будите жедни и пијете воду из чаше која је преноћила на ноћном столу или имате обичај остављати флашицу воде у аутомобилу, стручњаци су открили неколико ствари које требате имати на уму.

С обзиром да тијело током ноћи дехидрира, није неуобичајено да се будимо жедни.

У таквим ситуацијама, многи људи посежу за чашом воде која одстоји на ноћном столу како би што прије утолили жеђ, али дискутабилно је колико је ова навика сигурна за здравље.

Шта све може доспјети у чашу с водом

Прашина, труње и друге нечистоће које упадну у чашу с водом чине да она престаје бити потпуно хигијенски исправна. Чак и затворене посуде, попут бочице или бокала не пружају потпуно заштиту од контаминације воде, с обзиром на то да површинске станице коже као и назални секрет лако доспијевају у текућину након што је прислонимо устима и пијемо.

Наша пљувачка, такође, носи у себи бројне бактерије које завршавају у води.

"Ако бактеријама пружимо прилику да за неколико сати заврше инкубацију, можемо бити заражени њима при поновном конзумирању воде. Једном када прислоните усне флашици за воду, из те флашице можете пити и неко вријеме након, а онда би је најбоље било бацити", каже Марк Ливи из медицинског центра Мерси у Масечусатсу.

Постоји ли ризик од болести

Ипак, с обзиром да у воду преносимо бактерије које већ постоје у нашем тијелу, опасност да се од тога разболимо није велика. И док многи, пијући воду из употребљене амбалаже, никад не постану болесни због тога, оно што би свакако требало избјегавати јесте дијељење исте флашице с неким другим, поготово у ситуацији ослабљеног имунолошког система, наводи Ридерс Дигест.

Такође, упркос раширеном миту да је флаширана вода чишћа од оне из славине, и једна и друга могу бити контаминиране дјеловањем истих узрочника.

Гдје још не треба остављати воду

Ако имате обичај остављати флашицу воде у аутомобилу, имајте на уму да ће вода изложена дјеловању сунца постати плодно тло за развој бактерија услијед повишене температуре, посебно у ситуацији ако сте већ претходно пили из те амбалаже. Остављање флашице испод сједала можда ће ублажити њено загријавање, али неће спријечити развој бактерија.

Неке врсте пластичних амбалажа садрже и Бисфенол А, спој које може изазвати здравствене проблеме, а које услијед тога што има својство отапања може доспјети у воду, поготово када је амбалажа изложена сунчевој свјетлости.

Ипак, како је хидрираност организма пресудна за здравље:

"Избјегавајте устима додиривати бочицу с водом, већ сипате текућину у чашу или директно у уста", савјетује доктор Ливи.

Такођер, провјерите је ли флашираној води истекао рок трајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана