Жмахер: Озбиљан је задатак пјевати пјесме Елвиса Прислија

Tanjug
Foto: youtube

БЕОГРАД - Познати пјевач Филип Жмахер вечерас ће одржати мини концерт непролазних хитова Елвиса Прислија у великој сали Мтс Дворане, уочи премијере америчког филма "Елвис", а специјално истиче да има велико узбуђење и страст да овај наступ буде успјешан, јер је пред њим озбиљан и одговоран задатак.

"Заиста ми је велика част што ћу певати песме Елвиса. Ја сам у младости растао најчешће уз хард и прогресив рок музику. Ово је сада први пут да детаљно анализирам Елвисов опус, трудећи се да извучем оно најбоље и постајем можда тек сад заиста свестан колики је његов значај за музику, поготово за корене рокенрола. Елвис је имао глас и стас, и хитове који су тресли планету" рекао је Жмахер о неприкосновеном краљу рокенрола, чији дух и дан данас живи и остаје легенда за сва времена.

"Можда нам данас помало недостаје један такав прави стрејт мушки представник међу светским музичким звездама, а да је таквог формата у смислу популарности”, сматра поп пјевач.

Краљ рокенрола и даље живи у души и срцима планете, изграђен је култ о њему и након толико деценија, чак има и фестивал у Мемфису који слави његов лик и дјело.

Сигурно да постоји осјећање велике одговорности прије саме премијере филма "Елвис" када се пјевају вјечне композиције.

Ипак, Жмахер је увелико искусан музички умјетник који је вјероватно навикао на све, и можда су трема и узбуђење пред наступ увелико иза њега.

"Певач или музичар који каже да нема узбуђења, чак и дозе треме пред наступ, не треба тиме да се бави. Тако да у мени постоји страст и глад да овај наступ буде што бољи, иако је рок за припрему био релативно кратак. Ово је озбиљан стилски задатак за мене”, искрен је Жмахер и додаје да није било једноставно у припремама пренијети енергију и дух Елвиса, а са друге стране остати свој.

"Од самог почетка циљ није био да се Елвис у потпуности копира, певачки и визуелно. Има људи који то добро раде, али мени то није био циљ у овом наступу", сматра наш певач за Тањуг, који ће вечерас након свог наступа остати са задовољством да гледа најновији филм о Елвису, маштовитог редитеља База Лурмана ("Мулен Руж", "Ромео и Јулија").

Елвиса Прислија на филму тумачи глумац Остин Батлер, будућа звеијзда Холивуда, познат из разних филмова и ТВ серија, а његовог менаџера игра - Том Хенкс.

Нови тренд је настао у САД да се снимају увелико филмови о биографијама музичких великана, а код нас управо у садашњој Мтс Дворани, поједини домаћи музичари су певали прије пројекције на премијери.

Подсјетимо, за хит филм о групи Квин - "Боемска рапсодија" пјевали су момци из “Квин - Д Рил трибуте бенд”, док је за остварење о Арети Френклин - "Милост" (Граце) наступила наша соул и џез пјевачица Бојана Стаменов.

Такође, у Холивуду је снимљен прије неколико година и филм "Д Рокетман" о британској поп звезди Елтону Џону, као нова матрица америчке кинематографије.

"Наравно да такви уметници заслужују да се сниме филмови о њима, и тај тренд је добар, али има једна ствар која ме иритира. У циљу комерцијализације, неки сценаристи и продуценти често одступају од најпрецизнијих и потпуно истинитих чињеница из живота тих личности. То се назива као "креативном слободом редитеља" или "стилизацијом", а по мени је то нешто недопустиво, јер искривљује слику о музичкој личности о којој се снима филм. Чак се мењају у причи неки догађаји и њихов редослед. Е,то бих ја забранио”, категоричан је Жмахер, који је свјестан да се на САД тржишту све ипак врти око новца и профита.

Има толико музичара о којима би могли да се снимају филмови, а Жмахер би на великом платну волио да види екранизације живота и каријере Дејвида Боувија и рок група "Пинк Флојд" и "Дип Пурпле".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана