Земље реагују због поништавања гласова жирија, Румунија разматра повлачење са Евросонга

ГС
Земље реагују због поништавања гласова жирија, Румунија разматра повлачење са Евросонга

БУКУРЕШТ - Румунски јавни сервис ТВР саопштио је да ће због поништавања гласова жирија те земље на Пјесми Евровизије размотрити повлачење са такмичења, као и покретање судског поступка против Европске радиодифузне уније.

Указују и на сличне шаблоне гласања код других земаља код којих није дошло до поништавања, на шта је указао и РТЦГ, чији су гласови жирија такође поништени, преноси  РТС.

Румунска телевизија (ТВР) је саопштила да се не слаже са образложењем Европске радиодифузне уније (ЕБУ) и да се ТВР неравномјерно третира, будући да су још неке земље имале сумњиве гласове, а да им ништа није поништено.

У саопштењу се наводи да су чланови румунског жирија уредно дошли пола сата пре почетка жири пробе, добили инструкције да не смеју да деле мишљења са другим члановима и да сходно правилима нису могли да напусте локацију 90 минута од завршетка наступа, као и да је само двоје људи у Румунији знало резултате гласања жирија - нотар и начелник за гласање, све док ЕБУ није сам објавио резултате.

Истичу да је ЕБУ требало раније да их контактира, а не да им ускрати презентовање резултата и замијени гласове на нетранспарентан начин.

Румунска телевизија у саопштењу негодује што земљама попут Шведске није ништа поништено, и навели су примјер да је Шведска у полуфиналу добила 12 поена од жирија из Аустралије, Естоније и Малте, 10 од Белгије и да је управо тим земљама је шведски жири дао највише поене - 12 Аустралији, 10 Естонији, 8 Белгији и 7 Малти.

Осим тога, из ТВР-а навели су и примјер Белгије, која је добила највише поена Шведске, Аустралије и Израела, као и да је Белгија је истим тим земљама дала високе поене, 7, 8 и 10.

Због овог случаја, ТВР разматра повлачење са Пјесме Евровизије и покретање судског поступка против организатора догађаја.

Поводом поништавања гласова реаговала је и Радио-телевизија Црне Горе. У саопштењу Евровизијског тима РТЦГ наводи се да након објаве ЕБУ о наводном нерегуларном гласању стручног жирија у чак шест земаља на Пјесми Евровизије 2022, желе да нагласе да то нема везе са Црном Гором и да се ради искључиво о, како су навели, „претпоставкама које нису тачне, а никако о провјереним информацијама“.

И из РТЦГ-а указују на примјере гласања жирија Шведске, Аустралије и Белгије и напомињу  да је „статистички немогуће избјећи одређена понављања“, о чему свједочи гласање наведених земаља.

-Зашто ове земље нису изазвале сумњу, а јесте шест земаља код којих нема тако директних понављања, није на нама да судимо. Са друге стране, у неким од земаља које се налазе на списку ЕБУ, организатор је готово у цјелости промијенио распоред бодова у финалној вечери и, како нам је речено, није говорио истину у директном ТВ преносу, кад је Мартин Остердал, извршни продуцент Евросонга, лично саопштио гласове због наводних техничких проблема током укључења особа које саопштавају гласове локалног жирија - наводи се у саопштењу РТЦГ-а.

Додају да је гласове Црне Горе саопштила умјетница Зомбијана и да се „оцјена жирија готово у потпуности поклопила са коначним распоредом на финалној табели“.

-Као што се може видјети на сајту Евросонга међу земљама које су добиле гласове црногорског жирија, нема ниједне са списка из полуфиналне вечери. На крају, Пјесма Евровизије је такмичење које има своју редовну и бројну публику и које готово увијек прате разне интриге, које, сигурни смо, доприносе и њеној популарности - истиче се у саопштењу РТЦГ.

Телевизија Полска такође је објавила саопштење у вези са гласањем жирија на Пјесми Евровизије 2022.

Пољска се налази међу шест земаља чији су гласови жирија уклоњени са такмичења и замеијењени ЕБУ резултатима „заснованим на претходним обрасцима гласања“.

У саопштењу које је издала ТВ Полска стоји да категорички одбацују све оптужбе на рачун пољских чланова жирија као неосноване и апсурдне.

 -.Чланови пољског жирија су гласали искључиво по свом осјећају и нахођењу, не водећи рачуна ни о једном алгоритму, па ни о ЕБУ алгоритму. Оцјењујуcћи Украјину са највише бодова, они су изразили своју независност, а не постоји било каква веза између гласова које су дали осталим такмичарима и гласова које је добио наш представник – навели су.

Телевизија Полска ће наредних дана покушати да све разјасни са представницима Европске радиодифузне уније, која је организатор Пјесме Евровизије. Уручиће им протест и захтјев да се побољша транспарентност гласања и додјела бодова, „како би се убудуће избјегле непотребне забуне“.

Уз гласове из ове три земље замијењени су и гласови жирија Азербејџана, Грузије и Сан Марина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана