YouTube цензурише пјесму Београдског синдиката посвећену литијама

Srna
YouTube цензурише пјесму Београдског синдиката посвећену литијама

Српска музичка група "Београдски синдикат" саопштила је да их корпорација "YouTube" цензурише јер нису постављени на трендинг листу овог канала, иако су само првог дана по објављивању пјесме "Свиће зора", која је постала незванична химна литија у Црној Гори, имали више од 500.000 прегледа.

"Нисмо постављени на трендинг листу, а све са циљем смањивања броја прегледа. Након тога смо свакодневно уочавали како се број прегледа рапидно успорава, а врло често и смањује. Као доказ томе достављамо фотографије на којима се то јасно види", наведено је у саопштењу.

Из "Београдског синдиката" истакли су да, након што је пјесма прешла милион прегледа, у периоду од поноћи до 12.00 часова број прегледа је према алгоритму "YоуТубе-а" био свега 500, иако је "просјек прегледа у том истом периоду до сада износио 50.000".

Они су поручили да пјесму "Свиће зора" свакако нису радили због броја прегледа и трендинга, те да је то и један од разлога због ког су све вријеме ћутали о томе шта се дешава.

"Међутим, како је овакво понашање `YоуТубе-а` више него скандалозно, са циљем да се јавност, а поготово млади, информишу о постојању цензуре на интернету, били смо приморани да реагујемо. Очигледно је да исти они који у јавности константно настоје да умање број присутних грађана на литијама широм Црне Горе, сада смањују и број стварних прегледа песме `Свиће зора`, а корпорација `Јутјуб` им то омогућава", закључено је у саопштењу.

Група "Београдски синдикат" већ је раније била изложена цензури "YouTube-а".

У октобру 2018. године забрањено је емитовање пјесме "Догодине у Призрену", коју су заједно извели чланови ове групе и женске Етно-групе "Траг", а која је посвећена свим невиним жртвама на Космету.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана