Врело фестивалско љето: Улагање у музичке фестивале као потврда корпоративне друштвене одговорности

M:tel
Врело фестивалско љето: Улагање у музичке фестивале као потврда корпоративне друштвене одговорности

Пред нама је још једно врело љето, а препознатљив потпис овог годишњег доба су и незаобилазни музички фестивали на отвореном. Ипак, када су овакве манифестације у питању, ствари нису увијек тако сјајне, као што је то јулско или августовско сунце.

Суочени са све већим недостатаком финансијских средстава, многи фестивали посвећени музици, било оној за ширу публику или они нешто усмјеренијег карактера, морали су да се угасе и заувијек нестану са регионалне или локалне туристичке мапе.

Ипак, највећи музички фестивали у БиХ упорно и тврдоглаво опстају и настављају свој пут на радост многобројне публике, а захваљујући великим дијелом подршци компанија, које на овај начин показују своје друштвено одговорно дјеловање, демантујући заједљиве коментаре како се ради о хладним и безосјећајним корпорацијама које не улажу у друштво, чији су незаобилазни дио.

Доказ томе је и нашироко познати Демофест, највећи регионални такмичарски фестивал демо бендова, који се ове године одржава у Бањалуци од 21. до 23. јула, а иза којег од првог дана и већ девету годину заредом стоји компанија м:тел, као највећи пријатељ музичке манифестације коју походе млади бендови од Вардара до Триглава, и која је постала заштитни знак града на обалама Врбаса.

Управо захваљући компанијама као што су м:тел, Нектар и/или Huawei, нестрпљива публика ће и ове године уживати у звучном спектаклу, који подразумијева наступе чак 45 бендова у свега три фестивалска дана.  Тако ће у такмичарском програму Демофеста наступити 35 бендова, док ће у ревијалном дијелу свирати Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Бомбај штампа, Хладно пиво, Коља и Гробовласници, ЗАА, Норд, С.К.А. и Резерве. Такође, не треба заборавити споменути богати пратећи програм Демофеста, који нуди разне изложбе, радионице, промоције и пројекције филмова.

Нешто млађи фестивалски брат Демофеста је ОК Фест, који се већ трећу годину одржава у предивном амбијенту Националног парка "Сутјеска" на Тјентишту. ОК Фест је својим програмом и садржајима веома успјешан борац у борби враћања старог сјаја НП "Сутјеска", а важи и за један од најзначајнијих фестивалских догађаја у регији. ОК Фест се ове године одржава од 1. до 3. јула, а музички програм чине Влатко Стефановски, Laibach, Бабе, Who See, Коља и Гробовласници, Бајага и Инструктори, Едо Маајка, Kultur Shpck и Viva Vox. Не треба заборавити ни наступе многих других већих и мањих бендова, који ће забављати публику током дана, као ни пројекције кинематографских остварења у вечерњим часовима.

Поред тога, ту су и бројни садржаји у оквиру забавно-едукативних зона, интересантне панел дискусије и мини конференције, те сасвим оригинална понуда која подрзумијева рафтинг на Тари, посјету прашуми Перућици, планинарску шетњу до подножја Маглића и многе друге спортске активности.

Такође, оно што је заједничко са Демофестом је да и ОК Фест ужива подршку домаћих компанија, као што су м:тел и Нектар.

Fresh Wave Festival је највећи фестивал електронске музике у БиХ који је спреман да пету годину заредом натјера све посјетиоце на плес до зоре. Смјештен је унутар зидова тврђаве Кастел у Бањалуци, баш као и Демофест, са једнако звучним свјетским именима, али када су у питању DJ-еви. Иако се чини да два споменута фестивала не дијеле баш превише тога, занимљиво је споменути да су компаније које подржавају ову музичку манифестацију управо м:тел и Нектар пиво.

Fresh Wave Festival ће бити одржан од 4. до 6. августа на неколико фестивалских бина, а своје учешће потврдили су тзв. резиденти фестивала - Nebs Jack, Младен Томић и Јома Маја, као и први хеадлинер овогодишњег издања фестивала, најцјењенији словеначки DJ и продуцент, који је исконска свјетска тецхно звијезда – УМЕК. Ту су још и Anna, Синиша Тамамовић, Marshall Jefferson, те Fedde Le Grand, DJ и продуцент који је већ дуги низ година један од најлегитимнијих владара навјећих свјетских плесних подијума, као и многи други извођачи, а Fresh Wave Festival планира да открије још нових имена у данима који слиједе.

У сваком случају, чека нас прегршт добре музике и забаве, а судећи по ономе што фестивали најављују, у сусрет нам стижу мјесеци о којима ће се причати годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана