Ускоро реиздање деби албума култне групе “Videosex” VIDEO

Бранислав Предојевић
Ускоро реиздање деби албума култне групе “Videosex” VIDEO

ЉУБЉАНА - У сарадњи издавачких кућа “Диском” и “Rush Hpur” биће објављено винилно реиздање легендарног деби албума “Videosex-84” словеначког електро-поп састава “Videosex”, првобитно објављеног 1984. године.

Плоча је ремастеризована са оригиналних мастер трака уз нови квалитет звука и садржи додатак са фотографијама и текстовима везаним за њихов првенац. Основани 1983. године, били су међу првим саставима који су на домаћу сцену донијели звук електро-попа уз наглашену употребу синтисајзера. Четворку, предвођену пјевачицом Ањом Рупел, чинили су Изток Турк, Јанез Крижај и Матјаж Коси, којег је убрзо замијенила Нина Сјевер. Врло брзо су се наметнули као једна од најзанимљивијих музичких група на поп и рок сцени тадашње Југославије, истичући се провокативним текстовима који су се бавили мрачним и дотадашњим табу-темама, као што су серијска убиства, суицид и секс, упакованим у плесне поп мелодије.

Естетска привлачност Ање Рупел и свјесно употријебљена провокативност у том смислу, нису изостале током читавог трајања бенда. Сматрана је секс симболом, а посвету тим поводом накнадно добија и од бенда “Гоблини” у пјесми “Ања волим те”, док састав “Лајбах” у споту обраде “Битлс” класика “Across The Universe”, глас и изглед Ање Рупел користе у готово иконичном третману женствености. Као апсолутни хитови са албума искочиле су нумере “Детективска прича”, пјесма веселог ритма у којој су пјевали о дјевојци серијском убици, “Моја мама” са тематиком самоубиства због постпорођајне депресије и “Волео бих да си ту”, која се дотицала проблематике отуђености.  Изток Турк и Јанез Крижај у то вријеме су сарађивали са “Лајбахом”, који је већ имао статус култног бенда који је обједињавао графичку, сценску, музичку и филмску секцију, па је тако и имену бенда кумовао Дејан Кнез, бивши члан “Лајбаха”.

- Знали су добро да је за успјех потребна квалитетна музика, али и имиџ, јер се продаје све у пакету. Изток је ишао у школу за примијењену умјетност и он је за сваки спот и за сваки албум смишљао и нашу естетику. Зато смо носили одјећу попут оне из 40-их година прошлог вијека, уз испитивање модерних текстуалних тема - рекла је Ања.

Синиша Јочић, рок критичар и публициста, написао је да су “Videosex” били идеални спој тешких наративних тема и лепршаве поп музике у соцреалистичком окружењу бивше Југославије.

- Полетне и лепршаве мелодије које наткриљују веома озбиљан наративни садржај подједнако су добро функционисале и на диско подијумима и у полутами соба анксиозних тинејџера. Трендовски потпуно на трагу тада доминантног синт-попа на британском острву, доносили су са собом осјећај припадности великом свијету. Стилски на раскршћу припадника СКОЈ-а и високе моде тадашњих политичких носилаца реалног социјализма, уз примјесу младалачке ноте новог романтизма, као да су уједно карикирали и етаблирали стварност - рекао је Јочић.

Након албума “Videosex-84”, стигли су албуми “Lacrimae Christi”, “Свет је зопет млад” и “Љуби ин совражи”, који су потврдили култну славу групе, која се распала почетком 1992. године.

Каријере

Ања Рупел је наставила соло каријеру и објавила четири албума, паралелно се бавећи новинарским послом, због чега је оставила велик траг на словеначкој сцени.

Истовремено, Изток Турк постао је један од најтраженијих композитора и продуцената у регији, који иза себе има рад са групама као што су “Лајбах”, “Германија”, “Ротор”, “Миладојка Јунид”, “Путокази”, а Јанез Крижај, попут Изтока, своју каријеру наставио је као продуцент. Као и њих двојица, и трећи члан Матјаж Коси учествовао је и као продуцент и као музичар на многобројним албумима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана