У новом Борату чак двије пјесме Горана Бреговића

Кликс
Foto: Кликс

Повратак казахстанског новинара Бората у обећану земљу у наставку филмског хита додатно је зачинила музика босанскохерцеговачког композитора Горана Бреговића. Већ од самог увода "Едерлези" прати Бората као Перхана у "Дому за вјешање".

Чини се да се легендарни британски комичар Саша Барон Коен, главни протагониста и продуцент филмова о Борату, тешко може "одлијепити" од Бреге с којим је први пут сарађивао још 2006. године при снимању првог филма.

До прије готово 15 година Бреговић је учествовао на Боратовом албуму названом " Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan ". Уз Бреговића и Бората на овом албуму појавили су се и најпопуларнији представници ромске музике у свијету као што су Есма Реџепова, Кочани Оркестар и Fanfare Ciocarlia, али и хрватска клавијатуристица Белинда Бедековић.

Сатиричне скечеве Бората Сагдиyева, који се на почетку наставка филма појављује у свом родном селу у Казахстану, прати Брегина композиција "Едерлези", само овај пут у далеко другачијој атмосфери него што је то у "Дому за вјешање" Емирa Кустурице.

Подсјетимо да је Бреговић "Едерлези" компоновао у складу с мотивима ромске музике управо за потребе Кустуричиног остварења. "Едерлези" је недуго послије приказивања филма постала хит у свијету, а годинама је већ обрађивана у разним стиловима.

Ипак, Саша Барон Коен се није зауставио на "Едерлези". Наставак његовог пута из Казахстана у Америку прати и Брегин "Калашњиков", још један soundtrack из Кустурициног филма "Андерграунд" који се уствари нашао на истоименом Бреговићевом албуму.

За "Калашњиков" кажу да је постао инстант кафански хит који траје већ 20 година, и трајаће довијека. Ипак, иако жари и пали у кафанама, "Калашњиков" је пјесма која је, како је испричао Брега, настала у кухињи код Салијевића у србијанском градићу Владичин Хан гдје је Брега често одлазио радити са својом екипом музичара.

"Сва срећа је да те пјесме немају мирис, јер се ту кухала овчетина", казао је Брега приликом једног телевизијског гостовања.

Уз мирис кухиње или не, Брегин звук поново лети око свијета, овај пут у филму чија вриједност би, како се предвиђа, могла премашити цифру од 300 милиона долара. Тиме се поново оправдава она да је "Брега био и остао озбиљан бизнисмен свјетског њуха и слуха за паре".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана