Турнеје британских музичара угрожене због Брегзита

Срна
Foto: Архива

ЛОНДОН- Више од стотину британских музичара изразило је забринутост због тога што су европске турнеје извођача из Велике Британије угрожене због Брегзита.

Писмо извођача рок, поп и класичне музике објављено је у данашњем издању листа "Тајмс", а потписали су га, између осталих, Ед Ширан, Стинг, Роџер Вотерс, Сајмон Ретл, челиста Шеку Канех-Мејсон, Елтон Џон, Боб Гелдоф, Питер Габријел, Брајан Ено, Лијам Галагер, Брајан Меј, Роџер Тејлор, Роџер Далтри, као и чланови бендова "Секс пистолс" и "Ајрон мејден".

У писму се наводи да је Влада Велике Вританије прекршила обећање да ће преговарати о безвизном режиму са ЕУ за музичаре.

"Споразум који је постигнут са ЕУ има рупу по којој ће за обећано слободно кретање за музичаре требало да важи за све који су на европским турнејама сада бити потребне скупе радне дозволе и велики број докумената за опрему", истиче се у писму.

Музичари упозоравају да ће додатни трошкови онемогућити бројне турнеје, посебно младих музичара који већ имају потешкоће у намјери да плутају изнад воде усљед забране концерата уживо због ковида 19.

Велика Британија је 31. децембра званично иступила из ЕУ, а једна од посљедица је укидање слободног кретања између двије територије.

Музичари су позвали власти да преговарају о реципрочном споразуму којим би се омогућило путовање умјетника на турнеје без обавезне папирологије.

Министар културе Велике Британије Керолајн Дајнеџ окривила је ЕУ за нови проблем са којим се сусрећу умјетници, тврдећи да је Брисел одбио приједлоге које је Лондон изнио у њихово име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана