Шведска побједник овогодишње Евровизије ФОТО

Танјуг
Шведска побједник овогодишње Евровизије ФОТО

Беч - Представник Шведске Манс Семерлев побједио је сиоћ у финалу Пјесме Евровизије одржаном у Бечу, док је представница Србије Бојана Стаменов заузела 10. мјесто.

Швеђанин је побједио прије завршетка званичног гласања, пошто је остварио ненадмашив резултат и на крају освојио 365 поена, друга је Русија, а трећа Италија.

Представница Србије освојила је 53 поена, а у финалу овог такмичења наступила је синоћ, под редним бројем осам, у првом дијелу завршнице Евросонга.

Од финалиста из региона представник Црне Горе на Пјесми Евровизије Ненад Кнежевић Кнез, са пејсмом Жељка Јоксимовића, освојио је 12. мјесто са 44 поена.

Словенија је, као прва земља учесница, отворила велико финале, у којем се такмичило рекордних 27 земаља, пошто је по први пут наступила и Аустралија.

У финалном дијелу учествовали су Словенија, Француска, Израел, Естонија, Велика Британија, Јерменија, Литванија, Србија, Норвешка, Шведска, Кипар, Аустралија, Белгија, Аустрија, Грчка, Црна Гора, Њемачка, Пољска, Летонија, Румунија, Шпанија, Мађарска, Грузија, Азербејџан, Русија, Албанија, Италија.

У гласању је учествовало 40 земаља, колико је укупно узело учешће у овогодишњој, 60-ој Пјесми Евровизије.

Представница Србије добила је 12 поена једино од Црне Горе.

Од Македоније 10, Словеније 6, Аустријалије и Швајцарске по 5, Аустрије, Чешке и Италије по 3, Албаније и Израела по 2, Холандије и Велике Британије по 1 поен.

Бојана Стаменов, међутим, побједница је по популарности, оцјенио је шеф делегације Србије на Пјесми Евровизије дан прије финала.

Он је истакао да је остварен ефекат да је Бојана фактички побједила на Евросонгу прије његовог самог одржавања.

Бојана је била миљеница медија, али и бројних фанова Евросонга који су допутовали у Беч.

Њена пјесма наилазила је свугдје, гдје се изводила у Бечу, на одушевљење присутних.

Иначе у прес-сали, за вријеме наступа Албаније, новинари те земље махали су и са заставом Косова.

Претходно се на бечком тргу испред Вијећнице, у Евровизијском селу, гдје је преко великог екрана више десетина људи пратило директан пренос, догодио мањи инцидент када се не бину на којем је био постављен екран, попела једно особа са заставама Албаније, Косова и Велике Албаније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана