Све је спремно за Бихаћ Урличе фестивал

Агенције
Све је спремно за Бихаћ Урличе фестивал

Удружење Арт-Лаб у сарадњи са Туристичком заједницом Града Бихаћа предстојећег викенда организује фестивал “Бихаћ Урличе 2019”. Ријеч је о дводневном фестивалу роцк музике који ће бити одржан на бихаћком игралишту “Војно” 23. и 24. августа 2019. године.

Поводом фестивала, ТЗ Бихаћ заједно са Удружењем Арт-Лаб и партнером Културним центром Бихаћ одржали су данас пресс конференцију на фестивалској локацији.

“Бихаћ је спреман да 'урличе' као некад и да путем музике промовише изгубљене вриједности, да буде једна врста активног отпора системској девалвацији културе. Ова стара/нова прича, која је почела још крајем деведесетих година наставља се данас када нам треба разлог да вјерујемо у Бихаћ као средиште културе. Бихаћ је упркос шунду који нас окружује са свих страна, успио да очува алтернативну роцк ‘н’ ролл сцену, уз коју су расле бројне генерације, а управо овај фестивал то потврђује”, сматрају организатори.

Након одржаних фестивала “Бихаћ урличе”, 1996. и 1998. године, нове генерације које памте жар некадашњих времена сматрали су да је вријеме да овај фестивал доживи својеврсну рехабилитацију и постане један од брендова града који неће допустити да музичка култура уз коју су некада одрастали нестане.

Идеја за својеврсном реинкарнацијом некадашњег бренда међу бихаћком алтернативном културном сценом траје годинама, а након што је окупљена критична маса формализована у удружење АРТ Лаб логичан слијед је био да се крене у оживаљавање овог пројекта. Ово удружење поред тога што је преузело на себе организацијски дио фестивала континуирано ради на стварању услова за умјетничко стваралаштво. Удружење је оспособило простор за пробе бендова који је доступан свим заинтересованима, набавило властити разглас и музичку опрему која ће своју примјену наћи у будућности у музичком студију којег планирају отворити, али и за едукацијске радионице за све младе који тек почињу пливати у музичким водама. Пројекат “Бихаћ Урличе” наредних година пружиће прилику да млади музичари изађу на велику сцену и свој таленат покажу пред публиком.

Прве фестивалске вечери посјетиоцима ће добродошлицу пожелити чувари винyл звука, Едуард Едо Живни и Хари Џегер, а након тога и бендови Старт, Emberdown, Luddit, Ретро, Грефран, Кореа и The Babe Barbarella.

Друге ноћи за загријавање је задужена иста екипа са грамофонским плочама, а за свирку респектабилни Tight Girls из Карловца и култни Којоти. У оквиру фестивалског програма биће приказан и документарни филм “Роцк’н’Њар” аутора Дамира Пирића, који ће се том приликом обратити публици, а фестивал ће пратити и бројни други умјетнички садржаји. Цијена улазнице је 2 КМ.

Позивамо вас да 23. и 24.8.2019. дођете на игралиште “Војно” како би заједно стварали нове успомене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана